Column

Opkomst techbedrijven beïnvloedt beleggen in vastgoed

De opkomst van wereldwijde technologische giganten zal in toenemende mate van invloed zijn.

De opkomst van wereldwijde technologische giganten zal in toenemende mate van invloed zijn op beleggen in onroerend goed, zo stelt vastgoedspecialist Hugo Machin van Schroders.

Machin merkte op dat technologiebedrijven zich steeds vaker vestigen in grote steden, waardoor de vraag naar bepaalde locaties toe- of juist afneemt. “Deze technologiebedrijven zijn grote werkgevers, die behoefte hebben aan veel goed opgeleide werknemers, die ze in de steden kunnen vinden en met openbaar vervoer naar hun werkplek kunnen vervoeren”, aldus de vastgoeddeskundige.

“Deze vraag van technologiebedrijven heeft impact op welke steden het goed doen en welke niet.” Volgens Machin zullen slechts een paar steden in staat zijn om de grootste werkgevers van deze tijd te huisvesten.

Machin merkte op dat grote techbedrijven niet alleen de werkgelegenheid en de economische gezondheid van een stad beïnvloeden, maar dat ook hun producten en diensten van invloed zijn op vastgoed in die steden. De vastgoedspecialist wijst op de opkomst van e-commerce, die fysieke winkelstraten doet veranderen. En daarmee ook de vraag naar vastgoed.

Vraag verandert

“Het gebruik en de acceptatie van nieuwe technologie hervormt de vraag naar onroerend goed en komt voor waar massaconsumptie plaatsvindt, namelijk in de steden”, aldus Machin.

Schroders geeft daar concrete voorbeelden van:

  • De vraag naar magazijnen is gestegen naarmate pakketten online worden besteld.
  • De vraag naar datacenters is gestegen naarmate meer gegevens worden overgedragen en opgeslagen.
  • De vraag naar flexibele kantooraanbieders is toegenomen om tegemoet te komen aan verschillende werkpatronen.

Eind 2017 concludeerde vastgoedadviseur Cushman & Wakefield in een rapport al dat de toenemende druk op de last mile, ofwel bezorging tot aan de deur, de komende jaren voor een enorme vraag naar stedelijk logistiek vastgoed in grote Europese steden zal zorgen.

In Amsterdam zal de vraag naar dit type logistiek vastgoed zelfs verdubbelen, zo wordt verwacht. Zowel logistiek dienstverleners, transporteurs als e-commerce bedrijven hebben locaties nodig op maximaal een half uur rijden van een stadscentrum om aan de wensen van consumenten te kunnen voldoen.

De keerzijde van de genoemde ontwikkelingen is volgens Machin evenwel dat de vraag naar gedecentraliseerde kantoorruimten en fysieke winkels afneemt. Uit cijfers van het CBS bleek vorig jaar dat het aantal fysieke winkels in tien jaar tijd daalde met 4,4%, terwijl het aantal webwinkels vervijfvoudigde. “De grenzen worden opnieuw getrokken, ontwrichting vindt nu plaats en vastgoed is daar niet immuun voor,” aldus Machin.

Arbeid blijft gecentraliseerd

Hoewel de werkpatronen veranderen, waaronder de opkomst van flexwerken, wil dat volgens Machin niet zeggen dat de arbeid zelf decentraliseert. De toename van flexibele kantoorruimtes zou volgens hem juist laten zien dat het samenbrengen van kennis en netwerken van groot belang is om een netwerk op te bouwen.

“Het verschil is alleen dat de werkplek zich niet elke dag op dezelfde locatie bevindt. De omslag gaat van thuiswerken naar op afstand werken en technologie maakt het mogelijk dit bijna overal te doen.”

Schroders stelt zelfs dat beleggen in de juiste vastgoedsectoren niet eerder zo belangrijk was. “Grote techbedrijven brengen meer mensen samen op minder locaties en hun technologie verandert de vraagkant van de economie. Daarvan zullen bepaalde soorten vastgoed profiteren, anderen juist niet. Vastgoedbeleggers moeten goed weten waar ze hun geld in beleggen.”

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Lees meer

  1. Schulden vastgoedmarkt op recordniveaus
  2. Huizenmarkt koelt verder af. Hier dalen de prijzen het hardst
  3. Gemiddelde huizenprijs sinds augustus met ruim €23.000 gekelderd
  4. ‘Getransformeerd en gecombineerd vastgoed is kansrijk’
  5. Huizenprijzen nog verder gedaald in oktober