Meer nieuws

Crowdfunding bereikt 175 miljoen euro in 2017

De markt voor crowdfunding in Nederland is in 2017 flink gegroeid. In 2016 groeide de markt nog naar 150 miljoen euro, voor dit jaar laten de voorlopige cijfers zien dat de 175 miljoen euro wordt gehaald. Dat schrijft Fundwijzer op basis van hun eigen cijfers.

Het is een stijging van ruim 15% ten opzichte van 2016. Hiermee lijkt de procentuele groei wel enigszins te stagneren ten opzichte van vorig jaar. Toen werd een groei van ruim 30% bereikt, schrijft Fundwijzer. 

2017 in cijfers

De op Fundwijzer opgenomen platformen hebben in 2017 tot nu toe een bedrag van ruim 163 miljoen euro aan financiering aangetrokken voor hun projecten. De Top 10 van Crowdfunding Platformen is ook in 2017 goed voor een substantieel bedrag te weten 119 miljoen euro, ruim 65% van de totaal opgehaalde financiering via crowdfunding in Nederland.

Met nog ruim een week te gaan verwacht Fundwijzer dat de crowdfunding markt in 2017 uit komt op 175 miljoen euro aan opgehaalde financiering. Dit is de top 10 van crowdfunding platformen die in 2017 de meeste financiering hebben opgehaald: 

  1. Collin Crowdfund
  2. Geldvoorelkaar.nl
  3. Funding Circle
  4. Lendahand
  5. Duurzaam Investeren
  6. Oneplanetcrowd
  7. Crowdaboutnow
  8. Symbid
  9. Horeca Crowdfunding
  10. Knab Crowdfunding

De top 10 nader bekeken

Op nummer 1 staat dit jaar opnieuw Collin Crowdfund, met een totaal opgehaald bedrag van 33 miljoen euro. Dat is slechts 1 miljoen euro meer dan 2016. Hoogtepunten voor Collin Crowdfund in 2017 waren de finciering van haar 400ste project in oktober en het winnen van (wederom) de Gouden Stier voor Beste Crowdfundingplatform.

In totaal werden er dit jaar op de op Fundwijzer opgenomen platformen ruim 2.750 projecten succesvol gefinancierd. Koplopers voor wat betreft het aantal succesvol afgeronde projecten zijn de platformen Voordekunst, Lendahand en Funding Circle.

Via het platform Funding Circle is ruim 10 miljoen euro aan financiering verstrekt aan MKB-ondernemingen. Funding Circle heeft hiermee hun opgehaalde bedrag van 2016 (5 miljoen) weten te verdubbelen in 2017.


De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief

Participaties Nieuwsbrief

Gratis wekelijks via de mail op de hoogte gehouden worden van alle actualiteiten voor beleggers in participaties?


Columns & Analyses

Overheid moet ingrijpen om business angels te helpen

04 dec - Justin Doornekamp

Het aantal investeringen van durfinvesteerders in Nederland neemt namelijk flink af.