Rob Stallinga is sinds maart 2015 redacteur van IEXProfs. In 2004 werd hij hoofdredacteur van het beleggingsblad Safe. Daarnaast schreef hij voor Quote en andere financiële titels.
Column

Nieuw! Private equity voor particulieren

De wealth management-tak van Deutsche Bank lanceert het eerste private equityfonds voor vermogende particulieren.

Deutsche Bank Wealth Management (DBWM), de vermogensbeheertak van Deutsche Bank, niet te verwarren met Deutsche Asset Management, heeft zijn high net worth-klanten iets nieuws te bieden. Voor het eerst kan ook de rijke particulier via een fonds (ELTIF) in een beleggingscategorie beleggen die tot voor kort alleen voor institutionele beleggers beschikbaar was.

De ELTIF, waarover het gaat, heet Partners Group Direct Equity Strategy. Vanaf 125.000 euro kan worden geparticipeerd in een pool van 20 tot 25 small- en midcap equity-investeringen wereldwijd, gepleegd door de Zwitserse Partners Group. DBWM wil tot maart volgend jaar 200 miljoen euro ophalen. Is het geld binnen, dan wordt het fonds gesloten. Dat kan bij grote belangstelling ook eerder zijn. Is het fonds gesloten, dan begint voor de participerende beleggers het lange wachten.

Lange looptijd

De looptijd van de belegging is namelijk minimaal 10 jaar en maximaal 12 jaar. De eerste periode van ca. 4 jaar wordt gebruikt om het geld te investeringen. De eerste uitkeringen worden pas na 7 tot 9 jaar verwacht. Het rendement komt er pas uit als op het einde van de looptijd de in totaal 20 tot 25 investeringen worden verkocht.

"Het is onze taak om de beleggers tijdens de looptijd goed op de hoogte te houden," vertelt productmanager Rob van Veen, die spreekt over een verwacht rendement van - schrik niet - 14% tot 18% gemiddeld per jaar. "Ja, dat is na kosten. Op basis van het track record van Partners Group is het voorgespiegelde rendement goed mogelijk. Garanties zijn er niet, maar goede managers laten in de toekomst meestal ook goede returns zien."

De kosten van de private equitybelegging zijn goed te vergelijken met dat van een hedgefonds. De vaste fee bedraagt ca. 1,5% per jaar. Daar bovenop komt nog een performance fee van 2% als het rendement boven 8% uitkomt. De kosten die Deutsche in rekening brengt zijn volgens Van Veen bescheiden met 2% eenmalig, naast de jaarlijkse all-in vergoeding.

Extra spreiding

Afgezien van het geweldige rendement dat wordt voorgehouden, is er een andere belangrijke reden waarom beleggers volgens Van Veen enthousiast zijn om geld in private equity te steken. Private equity zorgt, net als andere illiquide beleggingen zoals infrastructuur en direct vastgoed, voor een betere spreiding van de portefeuille. In de huidige tijd van hoge tot excessieve waarderingen is dat geen overdreven luxe. Beleggers zijn daarom naarstig op zoek naar alternatieve beleggingen.

Van Veen: "Mijn indruk is dat particuliere beleggers steeds opportunistischer beleggen. Ik zie particulieren buiten de beurs om bedrijfsbelangen nemen. Er wordt rendement gezocht in crowdfunding, maar ook bitcoin staat in de belangstelling. Een deel van de high net worth individuals doet nu dingen buiten hun expertise om. Dat wordt dus niet altijd een succes."

Moet wel passen

Van Veen zal het nieuwe private equityfonds ook niet aan alle klanten van Deutsche aanbieden. "Aan mij de taak om verstandig te adviseren. Het moet passen. Klanten moeten genoeg geld, en genoeg kennis en ervaring hebben om in private equity te stappen. Men moet begrijpen dat de investering voor lange tijd vastzit. Als er morgen iets gebeurt, waardoor de investeerders de beschikking willen hebben over hun inleg, dan kan dat niet. Ook moeten zij snappen dat je vooraf niet weet waarin het geld wordt belegd. Partners Group wil het geld gebruiken voor ca. 20 tot  25 investeringen. Welke dat zijn, is nu nog niet bekend. Er is geen benchmark. Maar veel van onze klanten zijn ex-entrepreneurs. Die snappen waar het hier over gaat."

Investeerder Partners Group is geen kleintje met 66 miljard dollar onder beheer, 1000 institutionele klanten en even veel medewerkers. De firma is gespecialiseerd in buy outs en special situations. "Zij kijken altijd naar de mogelijkheden om waarde toe te voegen, middels controlerende belangen," vertelt Van Veen. "Partners Group is allesbehalve een sprinkhaan. De private equity-investeerder heeft in 2016 naar eigen zeggen 10.000 banen gecreëerd."

Geïnteresseerd, maar geen klant van Deutsche? "Particulieren, die geen rekening bij ons hebben lopen, kunnen alleen meedoen als zij minimaal 1 miljoen euro meebrengen. Dat is de doelgroep waarop wij zijn ingericht," aldus Van Veen.

Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. 2023 was een verloren jaar voor private equity
  2. Zo belegt u in private markten
  3. Private equity doet deals met minder schulden
  4. Private equity domineert op de Nederlandse zorgmarkt
  5. Waterland: veel incidenten, maar het geld blijft stromen