Meer nieuws

Crowdfunding nu ook mogelijk voor bedrijfsovername

Knab Crowdfunding heeft als eerste crowdfundplatform in Nederland een oplossing gevonden zodat crowdfunding nu ook ingezet kan worden voor de financiering van een bedrijfsovername. De eerste twee bedrijfsovernames via Knab Crowdfunding zijn inmiddels een feit, schrijft het bedrijf in een persbericht. 

De oplossing is een overbruggingsfinanciering. Crowdfunding is erg populair maar door het openbare element vaak ongeschikt voor bedrijfsovernames. Het overnemen van een bedrijf is immerseen vertrouwelijk proces. Terwijl crowdfunding online juist heel zichtbaar moet zijn om zo het publiek te bereiken. Dankzij de overbruggingsfinanciering is het nu toch mogelijk. 

Extra marketingwaarde

Het grote voordeel van crowdfunding is – naast de financiering – de extra marketingwaarde die een succesvolle aanvraag met zich meebrengt. Dit voordeel past natuurlijk niet bij het vertrouwelijke karakter van een bedrijfsovername.

Zolang de deal niet rond is, wil vooral de verkoper absoluut niet dat zijn voorgenomen bedrijfsverkoop overal bekend wordt. Want dat leidt onvermijdelijk tot onrust en onzekerheid in en rondom het bedrijf.

Bekendheid van de deal voorkomen is ook in het belang van de koper: je wilt immers geen concurrentie bij de koop van een bedrijf.

Overbruggingsfinanciering

Daarom is Knab met een simpele en effectieve oplossing gekomen, vertelt Remko Jansen van Knab Crowdfunding: "In deze constructie verstrekt Knab de koper in eerste instantie een overbruggingsfinanciering. Daarmee kan de koper formeel zijn bedrijfsovername realiseren door de overeengekomen koopsom te betalen. Daarna start de kopende ondernemer – samen met de Crowdfund Coach – de publieke crowdfunding."

Binnen maximaal zes weken kan de ondernemer dan via de crowd het overbruggingskrediet herfinancieren. De hoogte van de overnamesom mag maximaal één miljoen euro zijn. De eigen inbreng van de ondernemer moet minimaal 20% van de overnamesom zijn. Knab investeert altijd 10% mee in de gevraagde lening.

Boost voor kleinere bedrijfsovernames

Remko Jansen: "Er zijn duizenden ondernemers die tegen hun pensioen aan lopen of om een andere reden graag hun bedrijf willen verkopen, maar moeite hebben een opvolger te vinden. Met aan de andere kant vele honderden personen met ondernemersambities en -capaciteiten die graag hun ondernemersdroom willen realiseren maar onvoldoende eigen middelen hebben."

"Ik denk dat deze gefaseerde financieringsconstructie van Knab een effectieve oplossing is om vooral de markt voor kleinere bedrijfsovernames een flinke boost te geven. Kortom, een mooie kans voor ondernemend Nederland."

De twee eerste bedrijfsovernames die op deze manier zijn gegaan zijn de overname door Wilmod Heating & Systems van Kuwatec bv en de overname van Outboard Shop Rotterdam door Bonder SWW Advies.


De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief

Participaties Nieuwsbrief

Gratis wekelijks via de mail op de hoogte gehouden worden van alle actualiteiten voor beleggers in participaties?


Columns & Analyses

Overheid moet ingrijpen om business angels te helpen

04 dec - Justin Doornekamp

Het aantal investeringen van durfinvesteerders in Nederland neemt namelijk flink af.