Nieuws

NVB: Crowdfunding is waardevolle toevoeging

De Nederlandse Vereniging van Banken vindt crowdfundingplatforms een waardevolle toevoeging.

De Nederlandse Vereniging van Banken vindt crowdfundingplatforms een waardevolle toevoeging aan het financieringslandschap in Nederland. Dat schrijft de NVB in een nieuwsbericht

Crowdfunding geeft ondernemers toegang tot een vorm van vermogen die zij minder gemakkelijk via een bank kunnen krijgen. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) vindt dat samenwerking tussen banken en crowfundingplatforms versterkend zou kunnen werken voor ondernemers.

Voorwaarde daarvoor is dat er voor crowdfundingplatforms passende regels zijn. Dat stelt de NVB in haar reactie op de consultatie van het ministerie van Financiën voor het juridische kader voor crowdfundingplatforms.

Groei

Volgens het ministerie is de omvang van crowdfunding vorig jaar toegenomen tot 143 miljoen euro. Er zijn meer dan vijftig platforms geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

De NVB vindt dat de regelgeving ten aanzien van crowdfunding in lijn moet zijn met Europese regelgeving en dat Nederland daarbij niet uit de pas moet lopen, vanwege het internationale karakter van financiering. Vanuit de Europese Unie wordt op dit moment gesproken over Europese regels over crowdfunding.

Het is wenselijk dat de AFM toeziet op de naleving van de regels. Voor alle aanbieders van krediet en dienstverleners moeten voor eenzelfde activiteit of dienst gelijke regels gelden. Dit geldt ook voor kapitaals- en liquiditeitseisen. De regelgeving moet recht doen aan de aard en het karakter van crowdfunding. Bij kleine crowdfundingplatforms zou de regelgeving beperkt kunnen zijn.

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  2. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  3. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  4. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren
  5. ‘Grootste deel crowdfundingplatformen zal dit jaar stoppen’