Column

Trends in vastgoedcrowdfunding 2018

Vastgoedcrowdfunding wordt binnen de gehele crowdfundingsector steeds interessanter voor zowel investeerders als makelaars

Vastgoedcrowdfunding wordt binnen de gehele crowdfundingsector steeds interessanter voor zowel investeerders als makelaars. In het rapport Crowdfunding for Real Estate van Crowdsourcing.org wordt al opgemerkt dat de markt voor vastgoedcrowdfunding in 2016 al een omvang had van 3,5 miljard dollar. Dit zal alleen maar groeien, tot mogelijk 300 miljard dollar tegen 2025.

Volgens CFX Markets maakt crowdfunding nu al 2,5 miljard dollar uit van de totale Amerikaanse commerciële vastgoedmarkt van 7 biljoen dollar. Dit duidt op een grote potentiele groei in de komende jaren. Ondanks dat het crowdfunden van vastgoed nog een relatief jong begrip is, zal vastgoedcrowdfunding in 2018 verder groeien, zo wordt voorzien. Ook in Nederland.

Vastgoedcrowdfunding kan voor veel doeleinden gebruikt worden, zo stelt oprichter Frank van der Linden van Crowdfundmarkt. “Een projectontwikkelaar op zoek naar financiering voor een nieuw bedrijfspand kan crowdfunding gebruiken om dit te realiseren en voor de aankoop van een vakantiewoning kan een particulier via een crowdfundinglening geld ophalen”, aldus Van der Linden.

Hij vervolgt: “Maar ook woningstichting die de crowd gebruikt voor het opknappen van huurwoningen is exemplarisch voor vastgoedcrowdfunding.”

Dit zijn de drie vastgoedcrowdfundingtrends van 2018.

1. Meer platformen

Nu al duiken er veel platformen op die zich puur richten op vastgoedcrowdfunding en in 2018 zal de aanwas van nieuwe platformen alleen maar groter worden, zo wordt verwacht. Op dit moment is er in Nederland slechts een handjevol platformen dat zich enkel richt op vastgoed:

  • Crowdbricks is bijvoorbeeld een vrij jong platform, dat slechts een project heeft gelanceerd maar er nog twee in de steigers heeft staan. Het platform richt zich op het financieren van commercieel vastgoed en wordt daarbij geholpen door een “landelijk dekkend” netwerk van deskundige intermediairs. Daarnaast is het via dit platform mogelijk om een hypotheek te vestigen op een registergoed wat volgens Crowdbricks meer zekerheid voor de investeerder biedt.
  • Bouwaandeel heeft al meer projecten lopen, waarbij geïnvesteerd kan worden in onder meer een monumentale watertoren, duurzame woningen en studentenhuisvestiging. Bij sommige projecten zijn investeerders al volledig terugbetaald, inclusief de rente. Professionele vastgoedinvesteerders kunnen zich bovendien aanmelden voor Bouwaandeel Pro en worden door het platform dan direct in contact gebracht met vastgoedontwikkelaars. Hiervoor organiseert Bouwaandeel een offline-campagne.
  • Crowdestate is eveneens een relatief klein platform met momenteel twee projecten die in de steigers staan. Een daarvan is een kortlopende financiering in Duits vastgoed, de ander een investering in appartementen in het Duitse Wilhelmshaven. Wel zijn er al enkele projecten afgerond.

Volgens crowdfundingdeskundige Ronald Kleverlaan is het aanbod vastgoedcrowdfundingplatformen nu nog veel te klein. Wel merkte Kleverlaan op dat het aantal langzaam en gestaag doorgroeit. “Ik verwacht dat dit veel sneller zal gaan in 2018”, aldus de deskundige.

Van der Linden van Crowdfundmarkt constateert dat het aantal crowdfundingplatformen dat een of meer projecten binnen de vastgoedsector publiceerde, is gestegen van 16 in 2016 naar 20 in 2017. “Steeds meer platformen bieden vastgoedprojecten aan, ook de niet in vastgoed gespecialiseerde platformen”, meldde Van der Linden, die ook uitkijkt naar de lancering van projecten op Jungo en Monefy.

Jungo moet een platform worden waar hypotheken via een transparante marktplaats verstrekt worden en waar consumenten hun investering in een hypotheek ook weer kunnen verhandelen als ze er vanaf willen. “Een effectieve en transparante marktplaats”. Ook Monefy richt zich op hypotheekproducten.

2. Meer geld naar vastgoed

Met een groei van het aantal platformen zal het geld dat naar vastgoed stroomt via crowdfunding naar verwachting ook stijgen. Daarbij zullen ook de projecten zelf een grotere omvang krijgen. In de eerste helft van dit jaar werd volgens Crowdfundmarkt qua financieringsomvang het meest in vastgoed geïnvesteerd (18%). In heel 2016 was dit nog maar 7%, en in 2015 slechts 4.1%.

“Over heel 2017 en voor 2018 verwacht ik hier nog wel een stijging in, mede omdat ZIB Crowdfunding zich weer roert”, zo merkte Van der Linden op. Afgelopen week lanceerde het platform een project van bijna 13,9 miljoen euro. Dit is volgens Crowdfundmarkt het grootste project dat tot nu toe is gepubliceerd door een van de bij de AFM geregistreerde platformen in Nederland.

“Het hoge streefbedrag is een uitzondering in de huidige crowdfundmarkt. Gemiddeld komt de omvang van een crowdfinanceproject namelijk uit 149.000 euro”, aldus Van der Linden. Ook Kleverlaan verwacht dat crowdfundingprojecten in omvang zullen groeien.

3. Meer experimenten met blockchain

Zowel Kleverlaan als Van der Linden verwacht dat platformen meer gaan experimenteren met blockchain. Beide deskundigen wijzen op een pilot die vastgoedbeheerder Annexum en fintech-startup Bloqhouse recent zijn gestart om aan de hand van de blockchaintechnologie beleggen in vastgoed bereikbaar te maken voor particulieren.

Zo moet het mogelijk worden om al vanaf 100 euro te investeren in vastgoed. De blockchaintechnologie van het FinTech-bedrijf moet de secundaire verhandelbaarheid van de vastgoedparticipaties van particulieren faciliteren, terwijl dit nu nog wordt gezien als een lastig en duur proces.

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Lees meer

  1. Schulden vastgoedmarkt op recordniveaus
  2. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  3. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  4. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  5. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren