Column

Leukste crowdfundingprojecten van dit moment

Crowdfundingdeskundige Ronald Kleverlaan zet enkele interessante projecten op een rijtje.

Crowdfundingdeskundige Ronald Kleverlaan zet enkele interessante projecten op een rijtje.

Bolt Mobility

Onder dit project werd al ruim drie miljoen euro opgehaald voor Bolt Mobility dat nu al wordt gewaardeerd op ruim 25 miljoen euro.

Het project is volgens Kleverlaan interessant, omdat het aantoont dat ook grotere financieringsrondes via equity crowdfunding gerealiseerd kunnen worden. De Rotterdamse start-up wil de Tesla van de scooterwereld worden en ontwikkelde een Bolt smart-scooter, die op één acculading 150 kilometer zou kunnen rijden.

Ieder Zon

In het project Ieder Zon Amsterdam, dat werd opgezet door woningcorporatie Ymere, kan er worden geïnvesteerd in een of meer Zonnedelen. Met een zogenoemd Zonnedeel profiteren crowdfunders direct van de met IederZon Amsterdam opgewekte duurzame energie.

Een deel van de lening is van een duurzaamheidsfonds en een deel is beschikbaar voor de crowd tegen een rendement tot 4,5%. Kleverlaan sprak van een unieke combinatie van financieringen, waarbij de initiatiefnemers goed hebben gekeken naar creatieve vormen van financiering.

Super Winkel Fonds

Vastgoedfondsaanbieder Annexum wil in een financieringsronde buiten de traditionele beurs om vijftien miljoen euro ophalen voor investeringen in supermarkten in Nederland.

Het fonds investeert in 23 solitaire supermarkten en zeven supermarkten in zes verschillende wijkwinkelcentra en is daarmee een van de grotere supermarktfondsen die voor particuliere beleggers beschikbaar zijn.

VanMoof

De Amsterdamse producent van stadsfietsen VanMoof  haalde eerst vier miljoen euro op bij durfkapitalist Slingshot, om vervolgens fans de mogelijkheid te geven mee te investeren in de onderneming. En dat lieten de fans zich geen tweede keer vragen.

VanMoof wilde via platform OnePlanetCrowd minimaal een miljoen euro ophalen en deze doelstelling werd binnen 48 uur al volbracht. Na twee weken stond de teller op het maximale bedrag van 2,5 miljoen euro.

"Dit past in een trend die in het Verenigd Koninkrijk al een stuk langer populair en verder ontwikkeld is, waarbij de crowd al onder dezelfde voorwaarden in zulke ronde mee kan investeren", aldus Kleverlaan.

Mooi Binnenveld

Stichting Mooi Binnenveld startte met de uitgifte van certificaten, waarmee investeerders symbolisch mede-eigenaar kunnen worden van 1000 vierkante meter van de Binnenveldse Hooilanden, een natuurgebied tussen de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug. Met een gift van duizend euro krijgen crowdfunders onder meer een certificaat op naam en een gratis jaarlijkse excursie.

Bovendien wordt het project door de belastingdienst aangemerkt als een Algemeen Nut Beogende Instelling, waardoor investeerders in aanmerking komen voor fiscale voordelen. "Het burgerinitiatief koopt en beheert de natuur zelf", aldus Kleverlaan. "Een mooi voorbeeld van Community Finance."

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Lees meer

  1. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  2. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  3. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  4. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren
  5. ‘Grootste deel crowdfundingplatformen zal dit jaar stoppen’