Meer nieuws

Glas halfvol met bier equity

BrewDog is een pionier in crowdfunding, waarbij afgelopen maand het startschot werd gegeven voor de vijfde ronde van Equity for Punks, zoals het crowdfunding-programma van BrewDog heet. 

De brouwerij wil 58 miljoen euro ophalen om BrewDog verder uit te breiden in Europa en de rest van de wereld. Daarom heeft het biermerk onlangs ook een speciaal Nederlands speciaalbiertje uitgebracht: Hello My Name is Lieke. Een Double IPA met een vleugje sinaasappel – naar de Nederlandse nationale kleur.

Hiermee bedankt het de Nederlandse investeerders en roept BrewDog fans op om aan te sluiten bij de bierrevolutie en ook lid te worden van deze crowdfunding community. Het biertje is onderdeel van de negendelige serie limited edition Double IPA-bieren die BrewDog brouwt als teken van dank voor haar fans in Europa.

Equity crowdfunding campagne

De vijfde crowdfunding ronde begon in oktober en loopt tot en met 15 oktober 2018. Hiermee wil Brewdog 11 miljoen euro ophalen. Het gaat om een equity crowdfunding campagne, waarbij aandelen worden uitgegeven.

Een aandeel kost 23,75 pond per stuk en zijn per twee te koop. De minimale investering is 47,50 pond. Aandelen kunnen slechts één keer per jaar worden verkocht via het Brewdog handelsplatform.

Brewdog keert echter geen dividend uit (dat wordt geherinvesteerd), maar het is wel een snelgroeiend bedrijf. De groei werd grotendeels mogelijk gemaakt door de 41 miljoen euro die sinds 2009 werd opgehaald.

Samenwerking TSG Consumer Partners

Het bedrijf is snel gegroeid, van 3,3 miljoen pond inkomsten en 0,2 miljoen pond bedrijfswinst in 2010, naar zo’n 71,9 miljoen pond inkomsten en 4,4 miljoen pond winst in 2016.

Sinds april dit jaar werkt Brewdog samen met TSG Consumer Partners. Zij maakten een deal voor 100 miljoen pond, waardoor de waarde van Brewdog op 1 miljard kwam. TSG, gevestigd in San Francisco, is een bekende groeibelegger.

"Op een waardering van 1 miljard pond zijn de aandelen die in Equity for Punks I zijn aangekocht (deze sloot in februari 2010) nu 2.800% van hun oorspronkelijke waarde waard", zegt Brewdog in hun prospectus. Aandeelhouders die in april 2016 investeerden in Equity for Punks IV, hebben in één jaar de waarde van hun aandelenpakket met 177% zien toenemen.

Doel investeringen

Wanneer het maximale streefbedrag van 58 miljoen euro is bereikt zullen de investeringen bijdragen aan de groei en verspreiding van het merk over de hele wereld, waaronder de investering van 11 miljoen euro in een nieuwe brouwerij in Azië. 6 miljoen euro gaat naar het opzetten van een brouwerij in Australië.

De Equity for Punks V-uitgifte van BrewDog is vastgelegd in een driedelige prospectus die is samengesteld overeenkomstig de geldende voorschriften op grond van artikel 84 van de Financial Services & Markets Act 2000 (Wet op Financieel toezicht) en goedgekeurd door de Financial Conduct Authority (FCA).

BrewDog heeft de FCA gevraagd om een goedkeuringcertificaat voor overige Europese regelgevingsinstanties, zodat de prospectus genotificeerd kan worden in heel Europa.


De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief

Participaties Nieuwsbrief

Gratis wekelijks via de mail op de hoogte gehouden worden van alle actualiteiten voor beleggers in participaties?


Columns & Analyses

Start eerste gereguleerde ICO-beurs?

08 nov - Redactie IEXParticipaties

Nxchange en Lykke vormen een strategisch partnerschip aan om samen aan de beurs van de toekomst te bouwen.