Column

Trap niet in deze equity crowdfunding fouten

Financiering in ruil voor aandelen beslaat minder dan 1% van alle crowdfundingcampagnes.

Equity crowdfunding is de minst populaire manier van crowdfunding in Nederland. Veel vaker zijn campagnes op basis van lening, beloning of donatie. Financiering in ruil voor aandelen beslaat minder dan 1% van alle crowdfundingcampagnes.

Dat schrijft Chris Thomas, medeoprichter van internationaal equity crowdfunding platform Eureeca, in een persbericht. Hij vertelt waarom meer ondernemers deze vorm van crowdfunding zouden moeten overwegen en haalt de twee grootste misvattingen onderuit.

Eerder schreven we al een artikel over equity crowdfunding, dat veel vaker gebruikt wordt in het VK en de VS. “Voor MKB-bedrijven die willen groeien kan het veel voordelen opleveren,” zegt Thomas. En juist die groep bedrijven stijgt snel in Nederland.

Misverstanden over equity crowdfunding

De reden dat equity crowdfunding niet populair is onder MKB’ers is omdat veel ondernemers niet goed begrijpen wat het inhoudt. Dit zijn volgens Thomas de twee grootste misverstanden.

Equity crowdfunding veroorzaakt veel te veel administratieve rompslomp.

Veel ondernemers denken dat bij equity crowdfunding het managen van een investeerdersportfolio veel tijd en moeite in beslag zal nemen. Liever kiezen ze voor één investeerder of veel crowdfunders. Maar zo veel werk is het helemaal niet. Veel platformen die equity crowdfunding aanbieden nemen een hoop van de administratie uit handen.

Equity crowdfunding heeft veel meer risico’s dan andere soorten crowdfunding.

Voordat een ondernemer begint met het ophalen van geld, is het belangrijk om na te gaan wat voor financiering het desbetreffende bedrijf nodig heeft en op basis hiervan een keuze te maken. Daarbij heeft crowdfunding met leningen even grote risico’s als met aandelen.

Equity crowdfunding kan volgens Thomas juist “ondernemers en investeerders unieke kansen bieden en resulteren in een verhoogde kans op groei.”

Belangrijker is de keuze in crowdfunding platform het verschil. Kies voor een platform dat ingeschreven staat bij de AFM en is aangesloten bij branchevereniging Crowdfunding Nederland. Bekijk ook goed de kwartaalrapportages en dergelijke, voordat u in zee gaat met een partij. 

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. 2023 was een verloren jaar voor private equity
  2. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  3. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  4. Zo belegt u in private markten
  5. Private equity doet deals met minder schulden