Meer columns

Trap niet in deze equity crowdfunding fouten

Equity crowdfunding is de minst populaire manier van crowdfunding in Nederland. Veel vaker zijn campagnes op basis van lening, beloning of donatie. Financiering in ruil voor aandelen beslaat minder dan 1% van alle crowdfundingcampagnes.

Dat schrijft Chris Thomas, medeoprichter van internationaal equity crowdfunding platform Eureeca, in een persbericht. Hij vertelt waarom meer ondernemers deze vorm van crowdfunding zouden moeten overwegen en haalt de twee grootste misvattingen onderuit.

Eerder schreven we al een artikel over equity crowdfunding, dat veel vaker gebruikt wordt in het VK en de VS. “Voor MKB-bedrijven die willen groeien kan het veel voordelen opleveren,” zegt Thomas. En juist die groep bedrijven stijgt snel in Nederland.

Misverstanden over equity crowdfunding

De reden dat equity crowdfunding niet populair is onder MKB’ers is omdat veel ondernemers niet goed begrijpen wat het inhoudt. Dit zijn volgens Thomas de twee grootste misverstanden.

Equity crowdfunding veroorzaakt veel te veel administratieve rompslomp.

Veel ondernemers denken dat bij equity crowdfunding het managen van een investeerdersportfolio veel tijd en moeite in beslag zal nemen. Liever kiezen ze voor één investeerder of veel crowdfunders. Maar zo veel werk is het helemaal niet. Veel platformen die equity crowdfunding aanbieden nemen een hoop van de administratie uit handen.

Equity crowdfunding heeft veel meer risico’s dan andere soorten crowdfunding.

Voordat een ondernemer begint met het ophalen van geld, is het belangrijk om na te gaan wat voor financiering het desbetreffende bedrijf nodig heeft en op basis hiervan een keuze te maken. Daarbij heeft crowdfunding met leningen even grote risico’s als met aandelen.

Equity crowdfunding kan volgens Thomas juist “ondernemers en investeerders unieke kansen bieden en resulteren in een verhoogde kans op groei.”

Belangrijker is de keuze in crowdfunding platform het verschil. Kies voor een platform dat ingeschreven staat bij de AFM en is aangesloten bij branchevereniging Crowdfunding Nederland. Bekijk ook goed de kwartaalrapportages en dergelijke, voordat u in zee gaat met een partij. 


De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief

Participaties Nieuwsbrief

Gratis wekelijks via de mail op de hoogte gehouden worden van alle actualiteiten voor beleggers in participaties?


Nieuws

Fastned boekt belangrijke overwinning bij Raad van State

08:00 - Redactie IEXParticipaties

Fastned is weer een stapje verder in het bezwaar dat ze had aangetekend tegen een vergunning voor laadpalen van Shell.

Actuele participaties

  Startdatum
NVI Breda I CV 1-11-2015
Zonne-energieproject Borgloon 1-2-2015
Bali Investments obligatie 1-1-2015
Landal Beach Resort Ooghduyne 1-12-2014
Super Store Retail Bonds 1-10-2014