Column

Dit zijn de duurste crowdfundingplatformen

De kosten die ondernemers moeten betalen voor het opzetten van een crowdfundingcampagne lopen flink uiteen.

Crowdfundscout constateert uit eigen onderzoek dat de kosten die ondernemers moeten betalen voor het opzetten van een crowdfundingcampagne flink uiteen lopen.

Crowdfundscout, dat werd ontwikkeld door Crowdfundmarkt en ondernemers helpt bij het vinden van het juiste crowdfundingplatform, legde de diverse platformen in Nederland naast elkaar om de kosten voor geldzoekende ondernemers inzichtelijk te maken.

Er werd gekeken wat een ondernemer aan kosten kwijt is bij het aangaan van een lening van 150.000 euro met een looptijd van zestig maanden. Alleen bij AFM geregistreerde platformen met minimaal 1 project in 2017 werden onder de loep genomen.

Kleinere platformen duur

Vooral kleinere platformen lijken duur. Zo betaalt een ondernemer bij Yes-man, dat tot dusver drie projecten financierde, 12.500 euro. Bij Crowdestate, eveneens een relatief klein platform met ruim tien projecten en gericht op vastgoed, lopen de kosten op tot 12.375 euro. Ook Crowdaboutnow, dat met ruim 380 campagnes tot een van de grotere platformen behoort, is redelijk duur. Daar betalen ondernemers 12.000 euro.

Het goedkoopste platform voor ondernemers is Lender & Spender met kosten van 1.500 euro. Overigens betreft het hier om een peer-to-peer platform dat alleen leningen tot 25.000 euro verstrekt aan particulieren. Op gepaste afstand volgt Voordegroei. Bij dit platform, dat alleen zakelijke leningen verstrekt boven de 250.000 euro, betalen ondernemers tot 2.700 euro om een campagne te runnen.

Grote verschillen

Waarom de verschillen onderling zo groot zijn is volgens oprichter Frank van der Linden van Crowdfundscout moeilijk te zeggen. Van der Linden heeft niet het idee dat duurder platformen ondernemers tijdens een campagne beter begeleiden dan goedkopere platformen, hetgeen mogelijk de hogere kosten zou verantwoorden.

“Met uitzondering van Crowdaboutnow overigens, dat wel advies geeft over hoe een ondernemer de campagne het beste kan inrichten en ook zorgt voor persoonlijke begeleiding.”, aldus Van der Linden.

“Ieder platform heeft volgens mij redelijk dezelfde kosten, dus ik vraag mij af wat de duurdere platformen voor het geld doen.”De oprichter van Crowdfundscout stelt wel dat platformen verder transparant zijn over de kosten die een ondernemer kwijt is aan het opzetten van een project.

Niet alleen kijken naar kosten

Crowdfundscout adviseert ondernemers om niet alleen maar te kijken naar de kosten bij de keuze voor de platform. Volgens de kieswijzer hangt de keuze voor een platform ook samen met het type aanvrager. Een ondernemer kan bij de meeste platformen terecht, maar een particulier, die bijvoorbeeld geld nodig heeft voor de verbouwing van een huis, heeft minder opties.

Ook de omvang van de financiering, het financieringsdoel en het type financiering (aandelen of lening) is van belang. Verder specialiseren bepaalde platformen zich op een bepaalde sector, zoals het genoemde vastgoedplatform Crowdestate, wat een belangrijke afweging kan zijn voor de geldzoeker.

Crowdfundscout wil binnenkort op een rijtje zetten wat een investeerder aan kosten betaalt op de verschillende platformen. Van der Linden kon nog geen eerste indicatie geven over de onderlinge verschillen op dit vlak.

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Lees meer

  1. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  2. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  3. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  4. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren
  5. ‘Grootste deel crowdfundingplatformen zal dit jaar stoppen’