Meer nieuws

Rendementen crowdfunding lopen van 1 tot 20%

Uit het onderzoek van Crowdfundmarkt komt dat de aangeboden rendementen op crowdfundingleningen sterk uiteen lopen per platform en per project. Crowdfundingplatformen beoordelen op eigen wijze de financieringsaanvragen van ondernemers op zoek naar kapitaal.

Dat is volgens de regels van de AFM, die voorschrijft dat "elk platform een beleid vastlegt dat zij ten grondslag legt aan de bepaling van de risicoclassificatie van een lening en past deze criteria toe bij de toekenning van een risicoclassificatie".

Rendementen

Op basis van een risico-analyse door het crowdfundingplatform worden de voorwaarden per project bepaald. Een van de belangrijkste voorwaarden is het rentepercentage dat investeerders aangeboden wordt voor hun participatie. Deze aangeboden rendementen verschillen sterk per platform en per project.

Hoogste: 19,90%

Sinds juli van dit jaar biedt Funding Circle leningen met een jaarrendement van 19,90%. Inmiddels heeft Funding Circle in 3 maanden tijd al 10 soortgelijke projecten gepubliceerd.

Laagste: 1,16%

Aan de andere kant van het spectrum publiceerde Crowdaboutnow deze week een project waarbij investeerders effectief 1,16% per jaar ontvangen. Dit is, op basis van de complete database van Crowdfundmarkt, het laagste rendement dat door een AFM geregistreerd crowdfundingplatform ooit is aangeboden.

Gemiddeld: 7,15%

Gemiddeld wordt in Nederland 7,51% rendement geboden op leningen via crowdfunding.

Maar let op: het netto rendement ligt in de praktijk lager als gevolg van mogelijke kosten van het crowdfundingplatform, vertraagde betalingen gedurende het project en defaults/faillissementen.


De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief

Participaties Nieuwsbrief

Gratis wekelijks via de mail op de hoogte gehouden worden van alle actualiteiten voor beleggers in participaties?


Columns & Analyses

MKB verliest vertrouwen kabinetsbeleid

21 sep - Redactie IEXParticipaties

Meer dan 80% denkt dat regeringsbeleid geen positief effect op het eigen bedrijf zal hebben.