Nieuws

Zo verdient u geld met crowdfunden

Startgreen Capital is een goed voorbeeld van hoe u met investeren succesvol kunt worden.

Coenraad de Vries van Startgreen Capital is een mooi voorbeeld van hoe u succes kunt hebben als investeerder. Hij verruilde zijn bankiersbestaan voor een avontuur als groene investeerder. Hij gaf bijvoorbeeld bedrijven als Snappcar, Ojah en Peerby een beslissende financiële duw in de rug.

Dat schrijft Sprout in een interview met De Vries. Zelf omschrijft De Vries zijn keuze als echt een dertigerskeuze. Hij werkte voor Fortis, maar toen hij kinderen kreeg besloot hij het roer om te willen gooien. 

Hij begon met fundraisen en kreeg onder meer Triodos aan boord als aandeelhouder, dat hem in contact bracht met Laura Rooseboom, een vrouw die al enkele fondsen gemanaged had. Samen begonnen ze te werken aan Startgreen Capital, dat in 2006 het licht zag.

Startgreen Capital

Ondernemers die bij Startgreen Capital aankloppen, moeten een businessplan hebben dat duurzaamheid bevordert, het liefst door middel van een innovatief ondernemersplan. Startgreen Capital heeft vier fondsen onder haar hoede, maar ook een crowdfunding-tak.

Het concern van De Vries was een van de eerste Europese venture capital-partijen die fondsen en crowdfunding combineerde. “Vijf jaar geleden kwamen de eerste initiatieven rond crowdfunding naar Nederland”, herinnert De Vries zich. Inmiddels maakt crowdfunding volgens De Vries al de helft van hun activiteiten uit. 175 projecten en bedrijven zijn sindsdien gefinancierd.

Even een rondje harde cijfers: Startgreen Capital heeft 148 miljoen euro onder management staan en 40 miljoen euro uitstaan aan verbintenissen. De Vries managet in totaal 37 bedrijven. Zo stond de investeerder aan de voet van het succes van vegamerk Ojah en deed het een succesvolle crowdfundcampagne voor oud-Challenger Snappcar, waarbij 1,3 miljoen euro werd opgehaald. 

Lees het hele interview op Sprout.nl. 

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  2. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  3. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  4. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren
  5. ‘Grootste deel crowdfundingplatformen zal dit jaar stoppen’