Column

Oneplanetcrowd over crowdfunding en duurzaamheid

Coenraad de Vries van Oneplanetcrowd over de kracht van crowdfunding in de duurzame transitie.

Crowdfunding en duurzaamheid sluiten naadloos op elkaar aan, stelt Coenraad de Vries, mede-oprichter van Oneplanetcrowd in een interview op duurzaambedrijfsleven.nl.

Toen crowdfunding in 2012 voor het eerst opkwam, besloot De Vries om Oneplanetcrowd op te richten. Het eerste, en inmiddels grootste Nederlandse crowdfunding-platform, met een focus op duurzame bedrijven, innovaties en initiatieven.

De Vries: “Crowdfunding sloot perfect aan bij wat we wilden bereiken: het financieren van zaken die zowel een financieel als duurzaam rendement opleveren. Daarom besloten we om zelf te innoveren en dit financieringsinstrument ook in Nederland te introduceren.”

Wat zijn voor bedrijven de voordelen om met crowdfunding aan de slag te gaan?

“Een bedrijf krijgt dankzij crowdfunding niet alleen de financiering waar het naar op zoek is, maar creëert meteen een community, ofwel crowd. Dat is belangrijk.”

“Stel dat je een duurzaam energieproject ontwikkelt, dan is het essentieel dat je de regio bij het project betrekt. Crowdfunding is dé manier om die publieksparticipatie te realiseren. Je maakt mensen immers mede-eigenaar van het project.”

Zitten er ook risico’s aan crowdfunding?

“Uiteraard. Als je je spaargeld op een spaarrekening zet, is het risico natuurlijk een stukje lager. Crowdfunding is daarom ook zeker geen alternatief voor sparen of beleggen op de beurs. Het kan wel een aanvullende beleggersvorm zijn, die extra duurzaam rendement geeft aan je beleggersportefeuille.”

Hoe ziet crowdfunding er in de toekomst uit?

“Alternatieve vormen van financiering, zoals crowdfunding, worden alleen maar populairder en groter. In het VK gaat het bijvoorbeeld heel snel.”

“Daar zie je dat succesvolle crowdfunding-platforms ook marktplaatsen worden voor grotere fondsen. In sommige gevallen zelfs pensioenfondsen. Die trend wordt langzaam maar zeker ook in Nederland zichtbaar. Professionele beleggers gebruiken crowdfunding steeds vaker om hun eigen portefeuille op te bouwen.”

“Waar we met direct matching (crowdfunding, red.) dus naartoe gaan, zijn grote kwaliteitsplatforms, waar particuliere en professionele beleggers zich gezamenlijk in kunnen kopen in energieprojecten of innovatieve bedrijven.”

“Ik verwacht dat die trend zich doorzet en een forse positie in het financiële landschap zal innemen. Maar altijd náást banken en reguliere vormen van financiering; dat zal crowdfunding nooit vervangen. En dat hoeft ook helemaal niet.”

“Dat doet overigens niets af aan de impact die crowdfunding kan maken. Het totale spaartegoed in Nederland wordt geschat op ongeveer 340 miljard euro. Tien procent daarvan is 34 miljard euro; daar kan je heel wat duurzame transities mee financieren.”

Waarom gaan crowdfunding en duurzaamheid zo goed samen?

“Duurzaamheid is alleen mogelijk door middel van samenwerking. Het is een complexe transitie en mensen realiseren zich dat. Als je die saamhorigheid wilt creëren, is financiering een enorm krachtig middel.”

“Je betrekt namelijk alle belanghebbenden langs de financiële kant. Daarmee deel je niet alleen de lasten, maar ook de financiële baten. Je doet het echt samen.”


Lees het hele artikel op duurzaambedrijfsleven.nl. 

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  2. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  3. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  4. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren
  5. ‘Grootste deel crowdfundingplatformen zal dit jaar stoppen’