Meer nieuws

Zes redenen om voor crowdfunding te kiezen

Vergeet de bank, crowdfunding heeft de toekomst, zegt Sprout-expert Lorraine Vesterink. Ze legt uit waarom u als ondernemer voor crowdfunding moet gaan.

Om een project te financieren gaan ondernemers in veel gevallen nog steeds naar de bank om een kredietaanvraag te doen voor hun ondernemersdroom. Maar of dat voordelig is, hangt af van het type bedrijf, ondernemer, bedrag en project.

1. Ambassadeurs

De meest genoemde reden om voor crowdfunding te kiezen is dat je ambassadeurs krijgt voor een project. Investeerders willen dat uw project slaagt, want ze willen natuurlijk dat de lening wordt terugbetaald. Ze worden om die reden klant bij jouw bedrijf of raden je onderneming bij anderen aan. 

Bij crowdfunding is het rendement hoger dan op een spaarrekening. Een win-win voor investeerders en ondernemers.

2. Coaching

Als u uw project op een crowdfundingplatform zet, dan krijg je een crowdfundcoach die u helpt. Goede platformen zoals Collin Crowdfund bieden dit. 

De crowdfundcoaches zijn ervaren en gedreven mensen die het maximale uit u en uw bedrijf weten te halen. Ze behoeden u voor de meest gemaakte ondernemersfouten.

3. Promotie

Het project is online zichtbaar. Als u goede incentives bedenkt, wordt uw campagne ook nog eens door veel mensen gedeeld. Zo gaat de bekendheid al snel buiten uw eigen netwerk. 

Grote platformen hebben goede relaties met de pers. Daarom kunnen zij makkelijker media-aandacht genereren dan ondernemers zelf. 

4. Minder zekerheden nodig

Crowdfundplatforms verlangen minder zekerheden dan bijvoorbeeld banken. Ze financieren niet primair op garanties, maar op het geloof in de ondernemer en het concept. Dit geloof combineren ze met de berekening van de solvabiliteit, de rentabiliteit en de liquiditeit.

5. Vertrouwen

Als uw campagne de benodigde financiering behaald, geeft dit andere financiers vertrouwen om ook te investeren. Denk hierbij aan banken en grote investeerders. Ze weten namelijk dat er vertrouwen is vanuit de markt, waardoor de kans van slagen groter is.

6. Voordeliger

Veel mensen denken dat een lening bij een bank met een rente van bijvoorbeeld 5% voordeliger is dan een crowdfundlening tussen de 5 en 9%. Hierbij wordt geen rekening gehouden met zaken zoals afsluitprovisies, bereidstellingsprovisies en de hogere rente op het gedeelte rekening courant.

Bovendien perken banken het rekening courant krediet vaak direct in nadat de btw is teruggevorderd. Het is aan te raden om alle kosten voor de gehele looptijd op een rijtje te zetten.


De redactie van participaties.nl bestaat uit verschillende journalisten. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief

Participaties Nieuwsbrief

Gratis wekelijks via de mail op de hoogte gehouden worden van alle actualiteiten voor beleggers in participaties?


Columns & Analyses

Zeven grote fintechtrends

20 jun - Rob Stallinga

Als fintech een hype is, dan wel eentje met goede redenen. Er zijn grote veranderingen aan de gang in de financiële d...