Meer nieuws

Crowdfunders: zorg voor goed advies

Particulieren investeren via crowdfundingplatforms op Internet zo'n 400 miljoen euro in bedrijven, blijkt uit cijfers van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De markt wordt volwassen, maar de regelgeving blijft achter.

Daarnaast is de kennis van veel ondernemers die ervoor kiezen gebruik te maken van crowdfunding niet voldoende. Dat kan een probleem zijn, vooral wanneer ze ervoor kiezen om geen gebruik van een platform te maken, maar zelf alles te regelen. In dat geval is het misschien nog wel belangrijker een adviseur in te schakelen. Dat schrijft Crowdfundmarkt

Afspraken maken

Het aantal ondernemers dat van crowdfunding gebruikmaakt neemt toe. Maar heldere afspraken zijn hierbij zeer belangrijk. Vertrouwen tussen beide partijen is nodig, maar dat alleen is niet voldoende. Er moeten dingen als looptijd en rente juridisch sluitend worden gemaakt, anders kunnen er problemen ontstaan.

Een valkuil voor crowdfunders is dat zij denken alles zelf te kunnen regelen. Zij verkijken zich soms op de financiele administratie. Wanneer er tientallen, soms zelfs honderden klanten geld in het bedrijf steken, met verschillende rentepercentages en looptijden, dan vraagt dat kennis van geautomatiseerde betalingssystemen. 

Tips voor crowdfunders

  • Leg afspraken contractueel vast met hulp van een juridisch adviseur
  • Overleg hierover ook met de bank
  • Wees helder over risico's voor deelnemers als sprake is van een achtergestelde lening
  • Kies een helder, aansprekend doel  
  • Laat investeerders kiezen uit een aantal opties, zoals looptijd, soort producten en rentepercentage
  • Houd binding met financiers (open dagen, Facebook)
  • Gebruik een crowdfundingplatform 


De redactie van participaties.nl bestaat uit verschillende journalisten. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief

Participaties Nieuwsbrief

Gratis wekelijks via de mail op de hoogte gehouden worden van alle actualiteiten voor beleggers in participaties?


Columns & Analyses

Zeven grote fintechtrends

20 jun - Rob Stallinga

Als fintech een hype is, dan wel eentje met goede redenen. Er zijn grote veranderingen aan de gang in de financiële d...