Nieuws

Crowdfunders: zorg voor goed advies

Uit onderzoek blijkt dat goed advies bij crowdfunding onontbeerlijk is.

Particulieren investeren via crowdfundingplatforms op Internet zo'n 400 miljoen euro in bedrijven, blijkt uit cijfers van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De markt wordt volwassen, maar de regelgeving blijft achter.

Daarnaast is de kennis van veel ondernemers die ervoor kiezen gebruik te maken van crowdfunding niet voldoende. Dat kan een probleem zijn, vooral wanneer ze ervoor kiezen om geen gebruik van een platform te maken, maar zelf alles te regelen. In dat geval is het misschien nog wel belangrijker een adviseur in te schakelen. Dat schrijft Crowdfundmarkt

Afspraken maken

Het aantal ondernemers dat van crowdfunding gebruikmaakt neemt toe. Maar heldere afspraken zijn hierbij zeer belangrijk. Vertrouwen tussen beide partijen is nodig, maar dat alleen is niet voldoende. Er moeten dingen als looptijd en rente juridisch sluitend worden gemaakt, anders kunnen er problemen ontstaan.

Een valkuil voor crowdfunders is dat zij denken alles zelf te kunnen regelen. Zij verkijken zich soms op de financiele administratie. Wanneer er tientallen, soms zelfs honderden klanten geld in het bedrijf steken, met verschillende rentepercentages en looptijden, dan vraagt dat kennis van geautomatiseerde betalingssystemen. 

Tips voor crowdfunders

  • Leg afspraken contractueel vast met hulp van een juridisch adviseur
  • Overleg hierover ook met de bank
  • Wees helder over risico's voor deelnemers als sprake is van een achtergestelde lening
  • Kies een helder, aansprekend doel  
  • Laat investeerders kiezen uit een aantal opties, zoals looptijd, soort producten en rentepercentage
  • Houd binding met financiers (open dagen, Facebook)
  • Gebruik een crowdfundingplatform 
De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  2. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  3. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  4. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren
  5. ‘Grootste deel crowdfundingplatformen zal dit jaar stoppen’