Column

Informal investing: meer dan een zak geld

Wie wil beleggen in veelbelovende bedrijven, kan zich aansluiten bij een crowdfunding project, maar ook rechtstreeks investeren.

Er zijn verschillende manieren om te investeren in een interessante start-up. Wie meer wil zijn dan een wandelende zak geld, kan kiezen voor informal investing. Wat houdt dit in?

Wat is informal investing?

Informal investors, ook wel business angels genoemd, zijn particulieren die rechtstreeks willen investeren in een veelbelovend bedrijf of een start-up. In ruil voor hun investering krijgen ze meestal een minderheidsbelang, maar er zijn ook informal investors die een achtergestelde lening verstrekken. Ook converteerbare obligaties zijn mogelijk. Deze kunnen op een zeker moment worden omgezet in aandelen.

Informal investors hebben geen slapend belang in een onderneming, maar zijn actief bij het bedrijf betrokken. Ze brengen behalve hun kapitaal ook hun ervaring, netwerk en expertise in. Het zijn dan ook vaak (oud-)ondernemers, die hun sporen al hebben verdiend.

Beide partijen maken onderling afspraken over de mate van betrokkenheid. Sommige business angels praten mee over bijvoorbeeld de bedrijfsstrategie en grote investeringen, of hebben een plekje in de raad van commissarissen. Maar er zijn ook investeerders die wat meer op afstand staan en genoegen nemen met tussentijdse rapportages.

Waarin verschilt het van crowdfunding?

Het belangrijkste onderscheid is dat informal investors naast geld ook kennis delen. Ze fungeren als een soort sparring partner. Het gaat deze investeerders dus niet alleen om geldelijk gewin, maar ook om het plezier van ondernemen en de sociale contacten.

Een ander verschil is dat bij crowdfunding de ondernemer die kapitaal nodig heeft alle voorwaarden bepaalt: de hoogte van de lening, het rentepercentage en de looptijd.

Bij informal investing gaan beide partijen in onderhandeling over zaken als de omvang van de financiering, de vorm van samenwerking, de hoogte van het aandelenbelang en de verdeling van eventuele winst.

...En van beursgenoteerde aandelen?

Anders dan bij een aandeel op de beurs, verwacht het bedrijf meer dan alleen een zak geld.

Ook moet u zich realiseren dat de participatie over het algemeen niet liquide is. U kunt niet op elk gewenst moment uitstappen: er moet eerst een koper worden gevonden en dat is vaak lastig. De risico's zijn ook hoger, omdat u in een ongewis avontuur stapt.

Maar daar staat tegenover dat u, als het bedrijf succesvol wordt, kans heeft op een aanzienlijk hoger rendement dan op aandelen.

Hoeveel geld moet ik meebrengen?

De bedragen kunnen sterk variëren. Meestal moet u denken aan een inleg tussen de 50.000 en 250.000 euro. Maar dit kunnen ook aanzienlijk hogere bedragen zijn. Volgens Business Angel Netwerken Nederland ligt de gemiddelde informele investering net onder de 100.000 euro, voor een aandelenbelang van 25 à 35%. Dat is aanzienlijk hoger dan de gemiddelde bedragen die worden neergeteld bij crowdfunding.

Kunt u geen groot bedrag missen of wilt u uw investeringen liever over verschillende bedrijven verdelen, dan kunt u overwegen om te investeren met een groep (syndicaat).

Wat zijn de risico’s en rendementen?

Omdat u een aandelenbelang krijgt, wordt u mede-eigenaar van het bedrijf waarin u investeert. Hierdoor deelt u mee in de eventuele winst en een mogelijke waardestijging van de aandelen bij verkoop.

Dit kan hard gaan: soms groeien kleine start-ups uit tot grote bedrijven, zoals betaalbedrijf Adyen en het up- en downloadbedrijf WeTransfer. Maar het kan ook fout gaan, waardoor u uw hele investering kwijt bent.

Het is dan ook verstandig om een niet te groot deel van uw vermogen te investeren als business angel; niet alleen vanwege de risico's, maar ook omdat u het geld niet zomaar uit de onderneming kunt halen als u het nodig heeft.

Ben ik ervoor geschikt?

Behalve een flinke som geld, moet u iets wezenlijks kunnen bijdragen: ervaringen, een netwerk, financiële kennis of commerciële kwaliteiten. Ook moet u bereid zijn om er tijd en energie in te steken.

Verder moet u beschikken over het nodige zitvlees. Een informal investment is geen belegging voor de korte termijn, maar voor vaak minimaal vijf jaar.

Waarop moet ik letten?

Omdat u een hechte samenwerking aangaat, is een persoonlijke klik met de eigenaar van het bedrijf een must. Deze ondernemer moet uiteraard ook open staan voor uw adviezen, begeleiding en kritiek. Het moet natuurlijk geen eenrichtingsverkeer worden: tegenover uw kapitaal en inzet moet een substantieel aandelenkapitaal staan.

Kies alleen voor bedrijven die activiteiten ontplooien die uw interesse hebben en waar u verstand van heeft. En wees kritisch waar uw vermogen naartoe gaat. Kijk naar het trackrecord van de ondernemer en probeer in te schatten of de voorgespiegelde resultaten realistisch zijn en financieel goed zijn onderbouwd.

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  2. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  3. Waarom startups van de beurs wegblijven
  4. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  5. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren