Column

Het drama van Regiofund

Het is een nachtmerrie voor iedere crowdfunder: het platform waarop u geïnvesteerd heeft gaat failliet. En dan?

Het is een nachtmerrie voor iedere crowdfunder: het platform waarop u in projecten geïnvesteerd heeft gaat failliet of stopt ermee. Het overkwam crowdfunders die deelnamen aan projecten van Regiofund.

Afgelopen weekend kregen investeerders die via Regiofund geld stopten in projecten een mail van oprichter Marc Bevelsborg, waarin werd medegedeeld dat het platform stopt met crowdfunding. Hoe nu verder?

Geen toekomstperspectief

“De reden hiervoor is dat het niet gelukt is om een gedegen exploitatie op te bouwen. Het toekomstperspectief biedt helaas ook te weinig houvast waardoor ik niet anders kan besluiten dan ermee te stoppen”, aldus Bevelsborg in de brief die te lezen is op de website van Crowdfundmarkt, een platform dat regelmatig onderzoek doet naar crowdfunding.

Crowdfunders worden aan hun lot overgelaten: per september zullen de ondernemers zelf zorg moeten dragen voor het voldoen van de maandelijkse terugbetaling. De betalingen zullen niet langer via de door Regiofund opzette derdenrekening verlopen.

Regiofund specialiseerde zich in het bij elkaar brengen van investeerders en ondernemers uit dezelfde regio. In vergelijking met andere platformen in Nederland is het platform een kleine speler. Volgens Crowdfundmarkt financierde Regiofund een zestal projecten met een omvang van in totaal 376.500 euro.

Frustratie onder investeerders

De website van Regiofund is per direct op zwart gezet, de telefoon wordt niet meer beantwoord en het platform zou niet meer reageren op hulpvragen van investeerders. Tot frustratie van crowdfunders, die op sociale media hun ongenoegen uiten.

“De oprichter [van Regiofund] is een leugenaar”, aldus crowdfundinginvesteerder Peter Verhaar, die stelde dat Bevelsborg letterlijk met de noorderzon is vertrokken.

Bevelsborg reageerde tegenover Het Financieele Dagblad: “Ik ben twee maanden terug al in overleg getreden met de geldnemers. Het is heel eenvoudig om [de betreffende annuïtaire kredieten] periodiek aan een debiteur te koppelen. Dat kan een geldnemer ook zelf.”

Bevelsborg stelde dat de Stichting Zekerheden Regiofund, waar investeerders zich kunnen melden als er in de toekomst wanbetalingen ontstaan, actief blijft.

Waarschuwing

De Autoriteit Financiële Markten liet in een reactie op het stopzetten van Regiofund weten “niet op specifieke gevallen in te kunnen gaan”, maar dat het onderwerp “de volle aandacht” heeft.

De toezichthouder waarschuwde al eerder voor de “marketingtrucs” waarmee consumenten worden gedwongen hun geld snel in projecten te steken waar zij de risico’s niet van kennen. “De sector speelt zo handig in op de groeiende behoefte aan meer rendement.”

Uit een gebruikersonderzoek van Crowdfundmarkt bleek al eerder dat 42% van de crowdfunders zijn of haar investeringsbesluit al binnen tien minuten neemt. De AFM scherpte als gevolg de regels voor crowdfunding aan.

Rendabel businessmodel

Er zijn meer platformen die moeite hebben om winst te maken. Een van de grotere platforms in Nederland, Kapitaal Op Maat, zou pas dit jaar voor het eerst zwarte cijfers schrijven. Het platform werd in 2013 opgericht.

Bij Symbid ging het fout, toen het platform de Amerikaanse markt probeerde te betreden. De verliezen liepen op tot in de miljoenen en er werd een herstructureringsplan opgezet om Symid van een totale ondergang te redden. Ook dit platform verwacht dit jaar winstgevend te zijn.

Voor wat betreft Regiofund heeft Kapitaal Op Maat inmiddels aangeboden om te onderzoeken of het platform de drie leningen van Regiofund kan onderbrengen.

Waarborgfonds

“De AFM heeft de teugels in de crowdfundingsector laten vieren en dat betekent dat de branche nu zelf voor een oplossing moet zorgen”, aldus oprichter Frank van der Linden van Crowdfundmarkt, een platform dat regelmatig onderzoek doet naar crowdfunding. Projecten van een stopgezet platform onderbrengen bij een ander platform ziet Van der Linden als een “goede oplossing”. 

De oprichter van Crowdfundmarkt zou voor een soort waarborgfonds willen pleiten, waarbij vantevoren wordt afgesproken dat projecten door andere platformen worden opgevangen in situaties vergelijkbaar met die van Regiofund. Strengere selectie aan de poort door de AFM zal ook helpen.

Volgens Van der Linden kent Nederland veel kleinere platforms en hij sluit dan ook niet uit dat meerdere daarvan hun activiteiten in de toekomst zullen staken. “Er zijn veel platforms met slechts een paar projecten. Slechts de helft van het aantal AFM-geregistreerde platformen heeft dit jaar meer dan 1 project gepubliceerd. Ik vraag mij af hoe het deze platforms vergaat”, aldus Van der Linden.  

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Lees meer

  1. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  2. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  3. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  4. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren
  5. ‘Grootste deel crowdfundingplatformen zal dit jaar stoppen’