Nieuws

Zo komen start-ups aan hun geld

Start-ups kunnen vaak niet meteen grote investeerders aan zich binden. Waarmee financieren ze hun onderneming dan wel?

Start-ups kunnen vaak niet meteen grote investeerders aan zich binden. Waarmee financieren ze hun bedrijf dan wel? Volgens de SBA gebruiken ze vooral hun eigen spaargeld, maar ook crowdfunding begint een steeds grote rol te spelen.

Dat schrijft CNBC. Crowdfunding is voor start-ups een nieuwe vorm van kapitaal, maar er zijn verschillende soorten waar grote verschillen tussen zitten. Zo kunnen ze kiezen uit financiering via leningen, converteerbare leningen of door aandelen uit te geven.

Niet één soort kapitaal 

Zo rapporteerde PwC vorige maand over hoe vrouwen het beter doen met crowdfunding, maar in het rapport worden Kickstarter campagnes (giften/beloningen) samengevoegd met leningen en converteerbare leningen. 

Een eenvoudige lening, of aandelen uitgeven is iets heel anders. Het uitgeven van aandelen is vaak voor startups die al wat verder zijn, omdat er dan wordt gevraagd naar een bedrijfsplan, verkopen en dergelijke. Maar waar halen entrepreneurs hun geld dan wel vandaan?

  • Hun eigen spaargeld: Dit is de nummer één bron van ondernemers. Als ze geluk hebben, helpen vrienden of familie mee, maar niet in alle gevallen.
  • Hun salaris: Niet alle ondernemers stoppen meteen met hun negen tot vijf baan.
  • Creditcards: Niet handig, maar als het niet anders kan vallen vooral veel Amerikaanse ondernemers hier snel op terug.
  • Leningen: Van banken of gespecialiseerde bedrijven.
  • Crowdfunding: Platformen als Kickstarter en Indiegogo laten mensen geld ophalen voor een spel, film of gadget voordat het gemaakt is. Meestal doneer je hier en krijg je er een beloning voor terug, bijvoorbeeld de eerste versie van het spel op toegang tot de premiere van de film.
De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  2. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  3. Waarom startups van de beurs wegblijven
  4. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  5. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren