Nieuws

Beleggen in distributiecentra steeds speculatiever

De risico's voor beleggingen in distributiecentra nemen toe. Is er nog geen huurder gevonden, geen probleem?

Beleggingen in distributiecentra dreigen speculatiever te worden, waarschuwt het Finanancieele Dagblad, op basis van cijfers van vastgoedadviseur JLL.

Voor één op de drie geplande distributiecentra is nog geen huurder gevonden. Dat kan leiden tot oplopende leegstand en dalende huren.

Weinig leegstand...

Nu is er nog geen vuiltje aan de lucht. De leegstand in de logistieke markt is erg laag: slechts 4,4%. Vooral aan moderne distributiecentra is veel behoefte, dankzij de aantrekkende economie, de opmars van online shoppen en de ambitie van grote retailers om hun distributieprocessen efficiënter in te richten.

De schaarste aan moderne distributiecentra drijft de prijzen van logistiek vastgoed naar recordniveaus. Dat trekt uiteraard beleggers aan. In hun honger naar rendement zijn zij bereid om steeds meer risico's te nemen.

De bouw van een distributiecentrum kost ontwikkelaars tussen 500 en 600 euro per vierkante meter. Maar beleggers tellen al snel 1.000 tot 1.500 euro per vierkante meter neer: ruim het dubbele dus.

... maar hoe lang nog?

De vraag is hoe lang het nog zo crescendo blijft gaan. Om aan de vraag van beleggers tegemoet te komen, wijken projectontwikkelaars vaker uit naar minder gunstig gelegen locaties. Dat leidt nu al tot druk op de prijzen. U bent dus gewaarschuwd.

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Schulden vastgoedmarkt op recordniveaus
  2. Huizenmarkt koelt verder af. Hier dalen de prijzen het hardst
  3. Gemiddelde huizenprijs sinds augustus met ruim €23.000 gekelderd
  4. ‘Getransformeerd en gecombineerd vastgoed is kansrijk’
  5. Huizenprijzen nog verder gedaald in oktober