Column

Opfriscursus crowdfunding: dit zijn de voor- en nadelen

De aantrekkelijkheid van crowdfunding voor investeerders ligt vooral in de hoge rendementen die worden voorgeschoteld.

Waar iedereen in de begindagen nog volop te spreken was over de verregaande mogelijkheden van crowdfunding, komen steeds meer mensen daarop terug. Bedrijven gaan failliet, rendementen worden niet waargemaakt, transparantie op de markt schiet tekort...

Tegenwoordig lijken de negatieve verhalen de positieve te overstemmen. U zou bijna de positieve punten van crowdfunding vergeten. Daarom even opfrissen: wat zijn nu ook alweer de voor- en nadelen van deze alternatieve financieringsvorm?

Hoge rendementen

Nog steeds wijken veel beginnende ondernemers uit naar crowdfunding om via leningen of aandelen hun bedrijf verder te ontwikkelen. Voor beleggers verschillen deze twee vormen van crowdfunding, omdat zij ofwel hun kapitaal inruilen voor aandelen in het bedrijf ofwel kapitaal uitlenen met de gedachte dat zij dit geld inclusief rente na looptijd van de lening weer terugkrijgen.

De aantrekkelijkheid van crowdfunding voor investeerders ligt vooral in de hoge rendementen die worden voorgeschoteld, flink hoger dan beleggers normaliter realiseren met een gebalanceerde portefeuille met aandelen en obligaties.

Volgens crowdfundingbureau Douw&Koren ligt het gemiddelde nettorendement van platformen nu tussen de 3,8% en 7,8%. Bij Funding Circle kunt u naar eigen zeggen een rendement van tussen 2,79% en 18,90% behalen, afhankelijk van de investeringsklasse.

Rendementen niet houdbaar

Indrukwekkende cijfers, maar worden deze rendementen wel behaald? Daar is nu flinke discussie over. Recent nog stelde lector Lex van Teeffelen, Financiële en Economische Advisering bij de HU, in een column in Het Financieele Dagblad dat er flink ingegrepen moet worden om de Nederlandse crowdfundingmarkt weer op de rails te krijgen.

Investeerders zouden nog steeds te hoge rendementen krijgen voorgeschoteld, terwijl de effectieve rendementen in werkelijkheid lang niet zo hoog liggen. De grootste platforms in Nederland halen een effectief rendement van slechts 3% tot 4%, aldus Van Teeffelen.

Van Teeffelen stelt als nadeel van crowdfunding bovendien dat transparantie op de markt tekort schiet. Zo zouden platforms meer inzicht moeten geven in hun eigen solvabiliteit, rentabiliteit en liquiditeit.

Hoge risico’s

Maar er zijn andere nadelen van crowdfunding. De aangeboden rendementen zijn niet voor niks zo hoog: via crowdfunding investeert u vaak in bedrijven die in een opstartende fase zitten. De ondernemingen realiseren vaak nog geen winst, omdat hun product nog niet op de markt is verschenen.

Als gevolg is het soms moeilijk in te schatten of het bedrijf daadwerkelijk een aandeel op de markt zal krijgen en of het product een succes zal worden. Houd daar dus rekening mee wanneer u via crowdfunding investeert in projecten.

Het is ook van belang om als investeerder te begrijpen dat ieder crowdfundingplatform anders is en zodoende ook weer andere risico’s met zich meebrengt. Er wordt dan ook aanbevolen om uw investeringen te spreiden over verschillende platforms. Gaat er dan een platform failliet, dan bent u niet meteen al uw kapitaal kwijt, hoewel platforms vaak ook maatregelingen hebben getroffen om investeerders alsnog tegemoet te kunnen als zij op de fles gaan.

Bescherming

Kijk bijvoorbeeld of een platform de nodige bescherming biedt aan investeerders, bijvoorbeeld in de vorm van een aandeelhoudersovereenkomst. Volgens Seedrs neemt de kans dat beleggers de waarde van hun aandelen zien verwateren toe als er geen dergelijke overeenkomst is gesloten. Dit maakt het dan weer moeilijker om rendement uit de investering te halen.

Bedenk ook dat aandelen in opstartende bedrijven behoorlijk illiquide zijn, waarbij er enkel rendement wordt geboekt als een onderneming wordt overgenomen of een beursgang maakt. Als gevolg kan het lang duren voordat u als investeerder iets van een rendement terugziet.

Crowdfunding via leningen, ook wel peer-to-peer genoemd, wordt als minder risicovol gezien ten opzichte van aandelen, maar er is uiteraard een kans dat de ondernemer de leningen niet meer kan afbetalen en in een zogenoemde default komt.

Geen correlatie met financiële markten

Een ander punt om rekening mee te houden is dat de ondernemingen waarin wordt geïnvesteerd, niet beursgenoteerd zijn. Er is dus geen correlatie tussen de bedrijven en de financiële markten en dit kan goed zijn in het licht van spreiding.

De crowdfundinginvesteringen worden niet blootgesteld aan de ontwikkelingen op de beurzen. Dit kan betekenen dat uw investeringen via crowdfunding het beter doen ten opzichte van bijvoorbeeld obligaties in tijden van economische neergang.

Een ander voordeel van crowdfunding is dat investeerders meer te zeggen hebben over waar hun kapitaal naar toe gaat of hoe het wordt geïnvesteerd. Investeerders stoppen immers direct hun geld in bedrijven.

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Lees meer

  1. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  2. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  3. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  4. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren
  5. ‘Grootste deel crowdfundingplatformen zal dit jaar stoppen’