Column

Beleggen in vastgoed: 9 vragen die u zeker moet stellen

Vastgoed kan een interessante belegging zijn. Maar alles valt of staat met een goede selectie. Houd deze zaken in de gaten.

Om verschillende redenen kan het interessant zijn om uw beleggingsportefeuille aan te vullen met een plukje niet-beursgenoteerd vastgoed. 

Maar zoals bij alle beleggingen wordt het verschil tussen een succes en een zeperd bepaald door de juiste selectie. Op sommige risico’s, zoals een economische crisis of veranderende wetgeving, heeft u geen invloed. Andere risico's daarentegen kunt u door kritisch kijken zover mogelijk indammen. Waar moet u zoal op letten?

1. Is er voldoende spreiding?

Voor elke belegging is spreiding van risico’s het adagium; zo ook voor vastgoed, of het nu gaat om kantoren, winkels, woningen, parkeergarages of supermarkten. Concentreert de vastgoedbelegging die u op het oog heeft zich op slechts één markt, één gebied of zelfs één pand, dan loopt u een vergroot risico. 

Zorg er uiteraard ook voor dat u goed begrijpt waar u precies in belegt.

2. Wat is het voorgespiegelde rendement?

Welk rendement wordt voorgespiegeld? Is dit in uw ogen realistisch en wordt het goed onderbouwd? Wees u er van bewust dat rendement en risico communicerende vaten zijn: een hoog rendement brengt doorgaans ook een verhoogd risico met zich mee.

Zoek in het prospectus ook op of er al huurcontracten zijn afgesloten en zo ja, voor welke periode en tegen welke prijs. Soms wordt een bepaald rendement gegarandeerd. Lees goed de voorwaarden na. En wellicht ten overvloede: als de prognose te mooi lijkt om waar te zijn, is dat waarschijnlijk ook zo.

Kijk uiteraard ook naar de kosten, want deze gaan ten koste van het rendement.

3. Sluit de belegging aan bij mijn doelstelling?

Mikt u vooral op stabiele inkomsten uit verhuur of wilt u alleen speculeren op een mogelijke waardestijging bij verkoop? Zorg ervoor dat de belegging aansluit bij uw ambitie.

4. Zijn er vergrote risico’s op waardevermindering?

Bij een vastgoedbelegging is locatie cruciaal. Probeer daarom zo goed mogelijk te beoordelen hoe courant deze locatie is. Staat het vastgoed waarin u wilt beleggen op een A-locatie of in een gebied dat opkomend is, dan is er een grotere kans op waardevermeerdering. Maar is de buurt aan het verloederen of trekken veel mensen en bedrijven weg, wees dan op uw hoede.

5. Kan ik tussentijds uitstappen?

Op elk gewenst moment in- en uitstappen is niet altijd of slechts beperkt mogelijk. Soms zit u vast aan een specifieke einddatum, wat ongunstig kan zijn als de marktomstandigheden dan net slecht zijn. Soms zijn participaties alleen verhandelbaar met instemming van alle deelnemers. Wilt u teleurstelling voorkomen, check dan in het prospectus de verhandelbaarheid.

6. Loopt u een financieringsrisico?

Bancaire financiering is een pré: u weet dan dat de bank het project en de aanbieder heeft gescreend. Maar rust er op het vastgoedfonds een loodzware hypotheek, dan brengt dit juist extra risico’s met zich mee: als de waarde van het vastgoed daalt of de huurinkomsten slinken, riskeert u problemen met de bank. Informeer vooraf goed naar de hoogte van een eventuele hypothecaire financiering en welke afspraken met banken zijn gemaakt.

7. Is de aanbieder te vertrouwen?

Kijk goed uit met wie u in zee gaat. Is de aanbieder al langer actief? Hoe is zijn reputatie? En wat is zijn trackrecord: zijn eerdere vastgoedavonturen succesvol afgelopen?

Wat ook belangrijk is om te weten: heeft de aanbieder of beheerder een vergunning van de AFM of een prospectus dat door de toezichthouder is goedgekeurd? Dit kun je checken bij AFM. 

Heeft de beheerder geen vergunning, dan moet je zelf nóg beter je huiswerk doen.

8. Hoe is het toezicht?

Het is prettig als anderen over de schouder van de fondsaanbieder meekijken. Is er een accountant die de cijfers controleert en de jaarrekening voorziet van een goedkeurend stempel? En is er bijvoorbeeld een Raad van Toezicht die een oogje in het zeil houdt?

9. Wat zijn de voorwaarden?

Uiteraard zijn ook de voorwaarden van de belegging van belang, zoals de looptijd en de minimuminleg. Beleg uitsluitend met geld dat u kunt missen. Stap niet met een te hoog bedrag in, maar probeer uw inleg zoveel mogelijk te spreiden.

Wees alert bij buitenlandse participaties: kent u deze markt voldoende? En loopt u geen valutarisico?

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Schulden vastgoedmarkt op recordniveaus
  2. Huizenmarkt koelt verder af. Hier dalen de prijzen het hardst
  3. Gemiddelde huizenprijs sinds augustus met ruim €23.000 gekelderd
  4. ‘Getransformeerd en gecombineerd vastgoed is kansrijk’
  5. Huizenprijzen nog verder gedaald in oktober