Column

Zeven zaken om op te letten bij investeren in crowdfunding

Het ene project is het andere niet. Hier moet u op letten voor u investeert.

De oprichting van een karaokebar, bierbrouwer of zonnepark... Voor de meest uiteenlopende producten en diensten worden crowdfunding projecten opgezet. Minstens zo divers zijn de voorwaarden die aan deze leningen kleven.

Wie met crowdfunding een mooi rendement wil boeken, maar ook geen onverantwoorde risico’s wil lopen, doet er verstandig aan om zich goed in de materie te verdiepen. Dit zijn zeven belangrijke zaken om op te letten bij het selectieproces.

1. Product of dienst

Zorg ervoor dat u de projecten waarin u investeert begrijpt, zodat u een zo reëel mogelijke inschatting kunt maken van de kansen en risico’s. Het verdient de voorkeur om projecten te selecteren in sectoren waarmee u affiniteit heeft, of dat nu gaat om horeca, infrastructuur, detailhandel of software. Soms kunnen ook ideële overwegingen een rol spelen, zoals duurzaamheid.

2. Rente en risico’s

Voor wie niet zuiver om ideële redenen investeert, is het rendement uiteraard van groot belang. De geboden rentevergoeding loopt behoorlijk uiteen. Grofweg moet u rekenen op 5 tot 9% per jaar. Maar er zijn uitschieters naar beneden (3%) en naar boven (18%).

Net als bij gewone obligaties is de hoogte van de rente gekoppeld aan het risico dat u loopt: voor riskantere projecten wordt een hogere risicopremie betaald.

Crowdfunding platforms verdelen leningen onder in verschillende risicoklassen, variërend van defensief tot zeer speculatief. Ze kijken hierbij naar aspecten als jaarverslagen, de balans, het businessplan, kredietbeoordelingen door externe partijen, betaalgedrag, huidige schulden en liquide middelen. 

Overweegt u een investering, kijk dan goed hoe het crowdfunding platform de risico’s beoordeelt en de risicoklasse berekent. 

Informeer ook of de ondernemer die met de pet rondgaat hoofdelijk aansprakelijk is. Bij een betalingsachterstand kan hij dan worden aangesproken. Soms neemt het crowdfunding platform ook de BKR-score van de ondernemer als privépersoon onder de loep. Ook dat kan een indicatie zijn van de betrouwbaarheid. Een extra pluspunt is als aanvullende zekerheden worden gegeven, zoals pand- of hypotheekrechten.

3. Kosten

Crowdfunding platformen incasseren een beheervergoeding voor de geboden diensten. Deze wordt afgetrokken van de rente die u ontvangt en gaat dus direct ten koste van uw rendement. Deze vergoeding varieert per aanbieder. Reken op 0,3% tot 1%.

4. Looptijd

Er bestaan korte leningen, met een looptijd van zes maanden. Maar ook leningen die wel tien jaar doorlopen. Bedenk vooraf hoe lang u het geld kunt missen.

5. Soort lening

De meeste aangeboden leningen zijn annuïtair: hierbij wordt gedurende de looptijd steeds een deel afgelost, naast de rentevergoeding. Hierdoor daalt het risico dat u loopt gedurende de looptijd. 

Een tweede categorie betreft converteerbare leningen, die kunnen worden omgezet in certificaten van aandelen. Hierbij wordt u aandeelhouder. Net als bij beursgenoteerde aandelen ontvangt u dividend en kunt u profiteren van een waardestijging van het aandeel. Dit levert meestal een iets hoger rendement op, maar brengt ook meer risico met zich mee. Uw rendement is dan namelijk afhankelijk van de prestaties van het bedrijf.

6. Betalingstermijn

De betalingstermijn verschilt per bedrijf. Sommige ondernemingen keren elke maand rente en een deel van de aflossing uit. Anderen doen dit per kwartaal.

Soms staat in de voorwaarden dat de lening het eerste jaar of zelfs langer aflossingsvrij is. Dit brengt uiteraard een wat groter risico met zich mee.

Sommige ondernemers bedingen de mogelijkheid om de lening op elk gewenst moment boetevrij vervroegd af te lossen.

7. Minimum en maximum inleg

Instappen kan soms al vanaf een tientje. Maar er worden ook leningen aangeboden met een inleg van minimaal 500 euro of hoger.

Het maximale bedrag dat particuliere beleggers mogen inleggen van de Autoriteit Financiële Markten is 80.000 euro. Maar bij sommige projecten geldt een lagere limiet.

Tot slot nog enkele tips. Investeer, gezien de risico's, alleen geld dat u kunt missen. Een aardige vuistregel is hooguit 10% van vrij belegbaar vermogen. Verder is spreiden een must, net als bij andere beleggingen. Verdeel uw inleg over verschillende projecten, zodat u het risico beperkt.

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  2. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  3. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  4. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren
  5. ‘Grootste deel crowdfundingplatformen zal dit jaar stoppen’