Column

Crowdfunding een niet ingeloste belofte

Er moet ingegrepen worden om de crowdfundingmarkt weer op de rails te krijgen, stelt Lex van Teeffelen.

Er moet flink ingegrepen worden om de Nederlandse crowdfundingmarkt weer op de rails te krijgen. Dit stelt lector Lex van Teeffelen, Financiële en Economische Advisering bij de HU, in een column van Het Financieele Dagblad. “Zonder deze ingrepen blijft crowdfunding een niet ingeloste belofte.”

Volgens Van Teeffelen ontstaat er om te beginnen een foutief beeld over de markt, vooral op het gebied van rendementen en de groei van crowdfunding in Nederland. Zo krijgen investeerders nog steeds een te hoog rendement voorgeschoteld, terwijl de effectieve rendementen in werkelijkheid lang niet zo hoog liggen. De grootste platforms in Nederland halen een effectief rendement van slechts 3% tot 4%.

Rendementen dalen

Crowdfundingbureau Douw&Koren meldde begin deze maand nog op basis van eigen onderzoek dat het gemiddelde nettorendement van platformen juist tussen de 3,8% en 7,8% ligt. De lector van de Hogeschool Utrecht acht dit veel te hoog en stelt dat enkel FundingCircle met een rendement van 6% enigszins in de buurt komt, vooral doordat het platform aanmerkelijk hogere rentes biedt aan investeerders.

“Maar ook dit rendement is dalende”, aldus Van Teeffelen. “De kosten nemen toe, de outlook voor bad loans zijn stijgend. Dit alles maant tot bescheidenheid in de verwachte rendementen.” Hij vreest dat institutionele en professionele investeerders crowdfunding snel de rug zullen toekeren, omdat de rendementen nu eenmaal niet aantrekkelijk genoeg zijn.

Groei van de markt

Ook het beeld dat wordt geschetst over de groei van de Nederlandse crowdfundmarkt lijkt niet altijd op de werkelijkheid gebaseerd. Na een onstuimige stagnerende groei in 2016 zou de opmars volgens Douw&Koren in 2017 weer zijn ingezet.

“De mededeling van Douw&Koren dat crowdfunding groeit, moet echter met een korreltje zout worden genomen,” aldus Van Teeffelen, en wijst op het grote verschil tussen de groeicijfers van het genoemde crowdfundingbureau en die van Fundwijzer, een informatieve overzichtswebsite op het gebied van alternatieve financieringen.

Fundwijzer zou een groei van 5% becijferen, terwijl Douw&Koren uitgaat van een groei van 15% voor het eerste halfjaar van 2017. Van Teeffelen ziet Britse, Scandinavische en Baltische platforms nog fors groeien, maar Nederlandse duidelijk niet.

Transparantie kan beter

Ook over de transparantie op de markt is de lector niet te spreken. “Overheidsinstanties en toezichthouder AFM kijken mee met de armen over elkaar. Hun actieve betrokkenheid is nodig. Nu geven zij een signaal af van wantrouwen naar de markt.” Van Teeffelen wil dat zowel de AFM als de brancheorganisatie Nederland Crowdfunding ingrijpt door met eenduidige rapportages over nettorendementen te komen en door hardere eisten te stellen aan de transparantie van platforms.

“Daarnaast behoren platforms inzicht te geven in hun eigen solvabiliteit, rentabiliteit en liquiditeit. Immers het risico dat een platform omvalt is verreweg het grootste risico voor adviseurs, investeerders en ondernemers.”

Van Teeffelen opteert in zijn column van Het Financieele Dagblad eveneens voor een taxshelter, zoals in België en het Verenigd Koninkrijk. In België kan een particulier die participeert in het kapitaal van een startende onderneming via aandelen 30% tot 45% van zijn investering in mindering brengen van de inkomstenbelasting. Onder deze fiscale maatregel kunnen investeerders tot 100.00 euro per jaar fiscaal aftrekbaar investeren.

“Zonder ingrepen blijft crowdfunding een niet ingeloste belofte”, aldus Van Teeffelen. “Pas als professionele partijen, institutionele investeerders en de overheid werkelijk mee gaan doen, zal de groei sterk aantrekken.”

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Lees meer

  1. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  2. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  3. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  4. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren
  5. ‘Grootste deel crowdfundingplatformen zal dit jaar stoppen’