Nieuws

Vijf grootste crowdfundingplatformen van Nederland

In het eerste halfjaar van 2017 domineren drie crowdfundingplatformen de Nederlandse markt.

In het eerste halfjaar van 2017 domineren drie crowdfundingplatformen de Nederlandse markt: Collin Crowdfund, Geldvoorelkaar en Funding Circle. Samen zijn deze platformen goed voor de helft van de totale crowdfundmarkt, blijkt uit onderzoek van Crowdfundmarkt. De markt voor crowdfundingleningen en aandelen is met 33% gegroeid, ten opzichte van het eerste halfjaar van 2016, naar 83,7 miljoen euro en 549 projecten.

Helft van de markt

Op basis van de omvang financiering had Collin Crowdfund van januari tot en met juni het grootste marktaandeel (20%). Toch was Funding Circle degene die in deze periode het meeste projecten publiceerde met een marktaandeel van 29%. Pas daarna volgt Collin Crowdfund met 13%. Hekkensluiters zijn CrowdAboutNow met 7% en Kapitaal Op Maat met 5%.

Omvang fnanciering:

  1. Colin Crowdfund: 20%
  2. Geldvoorelkaar: 18%
  3. Funding Circle: 8%
  4. NLinvesteert: 6%
  5. New Funding 6%


Populairste branches

De branches waar de meeste crowdfunding in wordt gedaan zijn vastgoed en horeca in het eerste half jaar van 2017. Qua omvang financiering was de branche Vastgoed koploper met een marktaandeel van 16%. Het grootste aantal projecten werd in de branche Horeca gepubliceerd.

De sector dienstverlening staat zowel qua omvang als aantal projecten op twee, en ook groothandel komt in beide lijsten voor. Het aantal projecten uit de detailhandel is ook vrij groot (15%), en er wordt ook flink wat gefinancierd via crowdfunding in de industriesector (10%).

 

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  2. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  3. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  4. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren
  5. ‘Grootste deel crowdfundingplatformen zal dit jaar stoppen’