Nieuws

Symbid goed voor kwart van alle durfkapitaal crowdfunding

De aandelen-crowdfunder financierde voor een kleine 3 miljoen euro in de eerste helft 2017.

Symbid was in de eerste helft van 2017 goed voor 27% van alle durfkapitaal crowdfunding in Nederland, schrijft het platform in een persbericht. Het platform is in 2011 begonnen en was daarmee een van de eerste aanbieders van aandelen-crowdfunding in Nederland. Ze zien dat steeds meer ondernemers deze vorm van crowdfunding kiezen om hun bedrijf verder te laten groeien.

Het gaat daarbij niet alleen om start-ups, maar ook steeds meer gevestigde bedrijven en vooraanstaande ondernemers. Doordat steeds meer van zulke bedrijven investeren via Symbid is ook het gemiddeld geïnvesteerde bedrag gestegen.

Groei durfkapitaal crowdfunding

Durfkapitaal crowdfunding is ook de eerste helft van 2017 weer verder gegroeid naar 10,4 miljoen euro. Bij deze vorm van crowdfunding halen ondernemers financiering op in ruil voor een stukje aandeel in hun bedrijf. Investeerders kunnen zo mee profiteren van toekomstige groei van het bedrijf.

Symbid is gespecialiseerd in crowdfunding via durfkapitaal en was met een kleine 3 miljoen euro verantwoordelijk voor 27% van de totale markt. Binnen converteerbare leningen, een vorm van durfkapitaal, bedraagt het marktaandeel zelfs 39,7%.

Het gemiddeld opgehaalde bedrag per crowdfunding campagne was bij Symbid in de eerste helft van 2017 ruim 250.000 euro. Dat ligt een stuk hoger dan in de totale markt voor crowdfunding van ondernemingen, waar het 97.000 euro bedroeg. Volgens Symbid zelf zien ze het gemiddelde al een tijdje groeien.

In lijn met de steeds grotere crowdfunding campagnes die worden gefinancierd ziet Symbid ook een duidelijke groei in het gemiddeld geïnvesteerde bedrag. Dit groeide met ruim 16% van 900 euro in 2016 naar 1047 euro in de eerste helft van 2017. 

Grote projecten 

Op Symbid hebben de afgelopen tijd een aantal grote projecten gedraaid. Enkele voorbeelden zijn: 

  • De nieuwe liqueur Caramol, een wodka met caramelsmaak, haalde in juni 600.000 euro op via Symbid. Trekker van dit bedrijf is serial-ondernemer Michiel Mol, en het project kreeg dan ook veel media aandacht.
  • Nerdalize, een bedrijf dat huizen verwarmt met servers, haalde in korte tijd ruim driekwart miljoen op. Het kreeg internationaal aandacht doordat industrieleiders en investeerders zoals Eric Schmidt van Google en Ashton Kutcher op social media met waardering over de onderneming spraken.
De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  2. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  3. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  4. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren
  5. ‘Grootste deel crowdfundingplatformen zal dit jaar stoppen’