Column

Crowdfunding haalt 75 miljoen euro op in Q2

In het eerste half jaar van 2017 hebben de Nederlandse crowdfunding platforms gezamenlijk een bedrag van ongeveer 75 miljoen opgehaald.

In het eerste half jaar van 2017 hebben de Nederlandse crowdfunding platforms gezamenlijk een bedrag van ongeveer 75 miljoen opgehaald. Dat is meer als in 2016, toen stond de teller halverwege het jaar op 69 miljoen euro. Daarmee lijkt het record van 170 miljoen euro in 2016 te worden overtroffen, schrijft Lex van Teeffelen, Professor of Finance, op Linkedin.

Al langere tijd pleit hij, en vele anderen met hem, voor meer transparantie in de crowdfundingmarkt. Want hoewel de markt snel aan het groeien is, is transparantie een belangrijke stap naar een volwassen markt. De beslissing van branchevereniging Nederland Crowdfunding om richtlijnen op te stellen voor de rapportage van hun leden is daarin een belangrijke stap.

Toch heeft Van Teeffelen nog enkele zaken op te merken over de brancherichtlijn. Zo is er geen publicatiefrequentie voor de rapporten en ontbreekt in de richtlijn de verplichting om nettorendementen te vermelden. Toch vermelden drie crowdfunding platforms hun nettorendement uit zichzelf. Drie platforms doen dit uit zichzelf. Collin, Lendahand en Kapitaal op Maat onderscheiden zich qua transparantie positief.

Verbeterpunten

“Bij Funding Circle ontbreken alleen de kosten om het nettorendement te kunnen berekenen in het overzicht. Oneplanetcrowd heeft nog een inhaalslag te maken ten opzichte van de andere platforms”, schrijft Van Teeffelen. Geldvoorelkaar, die onlangs zelfs uit de branchevereniging stapte, heeft nog veel te verbeteren op alle fronten.

Een ander verbeterpunt dat hij aanstipt is de verslaglegging van de financiële gezondheid van de platforms zelf. Dus niet van de projecten die gepost worden, maar van het platform zelf. De mogelijkheid dat een platform omvalt brengt ook een risico met zich mee. Er is hier onvoldoende informatie over beschikbaar, zegt Van Teeffelen.

En de rendementen? Die zijn grotendeels hetzelfde gebleven of teruggevallen, en liggen zo rond de +3%-+4%.

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  2. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  3. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  4. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren
  5. ‘Grootste deel crowdfundingplatformen zal dit jaar stoppen’