Meer columns

De vijf belangrijkste trends op de crowdfundmarkt

Crowdfunding blijft onverminderd populair en innovaties in fintech zullen er mogelijk voor zorgen dat de markt voor alternatieve financiering zal blijven groeien. Welke veranderingen staat de Europese crowdfundingsector te wachten in de komende jaren?

Het European Crowdfunding Network (ECN) organiseert in oktober van dit jaar de zesde editie van zijn Crowdfunding Convention, waarin de aandacht zal uitgaan naar vijf ontwikkelingen binnen de wereld van alternatieve financiering. Wij sommen ze op.

 1. PSD2 
  De Payment Service Directive 2 (PSD2) is een EU-richtlijn die zorgt voor de verdere uniformering van het betalingsverkeer in de Europese Unie. De eerste richtlijn is al bijna zeven jaar van kracht en begin 2018 komt daar een update daarvan, PSD2 dus. Online financieringsplatformen zullen toegang krijgen tot financiële data van klanten, die eerder nog enkel voor banken beschikbaar waren. Crowdfundingplatformen krijgen mogelijk beter inzicht in het financiële gedrag van geldleners en kunnen zo een accuratere inschatting maken van de kredietwaardigheid van de kapitaalzoekende ondernemer. Een gamechanger volgens ECN.

 2. Grensoverschrijdend investeren 
  ECN merkte op dat vooral crowdfunding met donaties (letterlijk) vaak geen grenzen kent, maar dat investeerders niet zo snel voor buitenlandse platforms kiezen als het gaat om equity-crowdfunding. Daar zijn volgens het ECN veel verschillende redenen voor, maar komen vooral neer op lokale regelgeving, administratieve rompslomp en fiscale regimes. Overigens speelt dit niet alleen bij crowdfunding. Ook durfkapitalisten en private equity-firma’s lopen hier tegenaan, waardoor Europese midden- en kleinbedrijven als gevolg moeite hebben om toegang te krijgen tot het beschikbare kapitaal in Europa. 

 3. Blockchain en kunstmatige intelligentie
  Blockchain kan de oplossing zijn voor niet-beursgenoteerde bedrijven om meer kapitaal op te halen. Bovendien zou het door de blockchain gemakkelijker worden om een secundaire markt op te zetten, zodat investeerders hun crowdfunding-aandelen kunnen verhandelen. Diverse partijen, waaronder de Franse zakenbank BNP Paribas, zijn daar al mee aan het experimenteren. Dat gaat van chatbots die ondernemers assisteren bij het optuigen van hun crowdfundingcampagne tot het registeren en verhandelen van participaties of het faciliteren van betalingen via cryptovaluta. De interesse in blockchain en kunstmatige intelligentie is groot, zo ziet ECN, vooral bij banken en investeringsfondsen.

 4. Consolidatie
  In de afgelopen jaren zijn crowdfundingplatformen als paddenstoelen uit de grond geschoten. ECN telde begin dit jaar meer dan zeshonderd Europese financieringsplatforms. Het groeitempo lijkt evenwel af te nemen, zo bleek al eerder uit het European Alternative Finance rapport van de Universiteit van Cambridge. Dit kan erop duiden dat de sector voor alternatieve financiering een fase van consolidatie tegemoet gaat, waarbij veel platforms het hoofd niet meer boven water zullen houden. Een periode waarin het kaf van het koren wordt gescheiden. De platforms die overblijven moeten daarbij volgens ECN opschalen en sneller groeien, zeker als zij groeikapitaal willen blijven aantrekken. Diverse partijen, die nu al succesvol zijn in het ophalen van durfkapitaal, zijn op overnamepad of hebben een strategie uitgerold om meer projecten en leningen op hun platforms te krijgen. 

 5. Transparantie en uniformiteit 
  Om het vertrouwen in de sector te vergroten en om meer investeringen van zowel institutionele als particuliere investeerders aan te trekken, is het van belang dat platforms zich blijven richten op  transparantie. Druk vanuit toezichthouders heeft volgens ECN namelijk nog niet geleid tot een noemenswaardige professionaliseringsslag op het gebied van transparantie. Het ECN vindt het belangrijk dat er bijvoorbeeld uniforme kritieke prestatie-indicatoren komen om de prestaties van ondernemingen goed te analyseren. Recent namen enkele platforms in Nederland, waaronder Collin Crowdfund, Symbid en Kapitaalopmaat, al een initiatief om uniform en transparant inzicht te geven in de prestaties op hun platform.  De crowdfundingplatforms zeggen zich gecommitteerd te hebben om allen op dezelfde manier te rapporteren over financieringen die via hun platform tot stand zijn gekomen. Toch is er volgens het ECN nog een lange weg te gaan. De kosten van een goede compliance mogen misschien hoog zijn, maar op lange termijn zullen de voordelen groter zijn dan de nadelen, aldus het crowdfundingnetwerk. 

De ECN Crowdfunding Convention vindt plaats op 19 en 20 oktober in de Litouwse hoofdstad Vilnius.


Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief

Participaties Nieuwsbrief

Gratis wekelijks via de mail op de hoogte gehouden worden van alle actualiteiten voor beleggers in participaties?


Actuele participaties

  Startdatum
NVI Breda I CV 1-11-2015
Zonne-energieproject Borgloon 1-2-2015
Bali Investments obligatie 1-1-2015
Landal Beach Resort Ooghduyne 1-12-2014
Super Store Retail Bonds 1-10-2014