Nieuws

Resultaten crowdfundingplatformen voortaan uniform en transparant

Crowdfundingplatformen nemen het initiatief om uniform en transparant inzicht te geven in de prestaties op hun platform.

Crowdfundingplatformen nemen het initiatief om uniform en transparant inzicht te geven in de prestaties op hun platform. Hiermee kan iedere geïnteresseerde een goed onderbouwd beeld vormen van crowdfunding als investeringsmogelijkheid, dat meldt branchevereniging Nederland Crowdfunding.

Het gaat alleen om platformen die aangesloten zijn bij de brachevereniging, namelijk: Collin Crowdfund, Fundingcircle, Horecacrowdfunding, Kapitaalopmaat, Knab Crowdfunding, Lendahand, Oneplanetcrowd, Symbid, Thedutchdeal en Voordegroei

Om goed inzicht te geven in het verloop van financieringen hebben deze crowdfunding platforms zich gecommitteerd om allen op dezelfde manier te rapporteren over financieringen die via hun platform tot stand zijn gekomen.

Transparantie

Door deze vorm van transparantie wordt ook duidelijker of crowdfunding op langere termijn een interessante vorm van investeren is. Zo hebben investeerders meer inzicht in welke ondernemingen zij willen investeren. Er blijven echter wel risico’s bestaan, sommige ondernemingen kunnen de verwachtingen niet waarmaken en dan kan (een deel van) de inleg verloren gaan.

Maar, zoals we allemaal weten: resultaten behaald in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Zeker niet in een jonge markt als crowdfunding. Dit maakt inschattingen van toekomstige rendementen nog moeilijker.

Doordat platforms over hun totale portefeuille rapporteren kunnen verder de rendementen en risico’s van individuele investeringen sterk afwijken. Het advies is daarom om bij ook crowdfunding de investeringen te spreiden over meerdere investeringen. Iets waar deze markt zich juist erg goed voor leent.

Die individuele investeringen kunnen onderling sterk verschillen in risico. Zo wordt een bestaand bedrijf vaak als minder risicovol gezien dan een start-up en heeft het ene project beter voorspelbare kasstromen dan het andere.

Niet-leden

Voor niet-leden van de branchevereniging Nederland Crowdfunding zijn deze nieuwe rapportageregels niet. Maar investeerders moeten goed uitzoeken of een platform dat niet is aangesloten bij de branchevereniging wel betrouwbaar is.

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  2. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  3. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  4. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren
  5. ‘Grootste deel crowdfundingplatformen zal dit jaar stoppen’