Meer columns

Crowdfunding, een fluitje van een miljoen centen bij elkaar

Crowdfunding is inmiddels helemaal ingeburgerd in de Nederlandse maatschappij. Je kunt het zo gek niet bedenken, of er is een crowdfundingsactie voor. Van echt hele gezonde quinoashakes of een levensreddende operatie voor een kind, tot de expansie van een start-up.

Toch is het nog een jong begrip. Want wanneer is crowdfunding nou precies ontstaan? Dat is niet helemaal duidelijk. Soortgelijke constructies met meerdere investeerders bestaan natuurlijk al langer. Sommigen zeggen zelfs al meer dan 140 jaar, en geven het Vrijheidsbeeld als eerste voorbeeld.

In 2004 kreeg het woord snel meer bekendheid door de Amerikaanse muzikantenwebsite Sellaband en schrijverswebsite TenPages. Zij worden gezien als de grondleggers doordat zij ervoor zorgden dat deze manier van investeren bekend werd bij een groot publiek. Het woord werd geaccepteerd in de Engelse taal in 2006. Kickstarter is inmiddels de bekendste Amerikaanse crowdfunding website.

De Dikke van Dale

In Nederland werd crowdfunding pas in 2011 toegevoegd aan de Dikke Van Dale, en het werkwoord crowdfunden zelfs in 2015! Dat is amper twee jaar geleden, niet te geloven toch. Ook Engelse woordenboeken voegden het woord pas in 2014 en 2015 toe.

De vlucht van crowdfunding komt natuurlijk op de vleugels van social media. Zo kunnen grote groepen mensen eenvoudig en snel worden bereikt. Dankzij verdere technologische ontwikkelingen kunnen ze ook online afrekenen, wat het allemaal nóg makkelijker maakt. 

Waar gaat het heen met crowdfunding? De groei lijkt voorlopig nog niet te stoppen. In Nederland groeide de crowdfundingmarkt in het eerste kwartaal met 22%. 


De redactie van participaties.nl bestaat uit verschillende journalisten. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief

Participaties Nieuwsbrief

Gratis wekelijks via de mail op de hoogte gehouden worden van alle actualiteiten voor beleggers in participaties?


Nieuws

Lendico stopt voor particulieren

23 apr - Redactie Participaties.nl

Het crowdfundingplatform richt zich voortaan alleen op zakelijke leningen.

Actuele participaties

  Startdatum
NVI Breda I CV 1-11-2015
Zonne-energieproject Borgloon 1-2-2015
Bali Investments obligatie 1-1-2015
Landal Beach Resort Ooghduyne 1-12-2014
Super Store Retail Bonds 1-10-2014