Column

Nederlandse investeerders lopen nog niet warm voor start-ups

Uit onderzoek blijkt het geen storm te lopen in Nederland. Het probleem is dat start-ups en investeerders elkaar moeilijk kunnen vinden.

Waar particuliere investeerders in de rest van Europa in de rij staan om te kunnen investeren in start-ups, lopen Nederlandse angel investors daar nog niet zo warm voor. Dit concluderen onderzoeksbureau Dealroom.co en Angel Academy op basis van eigen onderzoek.

In het afgelopen kwartaal staken Europese angel investors bijna 700 miljoen euro in start-ups, vaak jonge technologiebedrijven. Dat lijkt een absoluut record. Maar Nederland blijft achter. 

In dezelfde periode een jaar eerder werd nog slechts 180 miljoen euro geïnvesteerd in dergelijke ondernemingen. Vooral investeringen in het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Frankrijk en Zweden trokken aan.

Geen storm in Nederland

Maar in Nederland loopt het nog niet zo storm. Volgens beide partijen kan er een probleem liggen in de manier waarop start-ups en investeerders elkaar vinden. Er moet, mogelijk in samenwerking met de overheid, een digitale database komen met een overzicht van welke angel investors de afgelopen jaren hebben geïnvesteerd in groeibedrijven.

“Zo krijgen start-ups makkelijker toegang tot investeerders en zijn investeerders op hun beurt beter op de hoogte van het aanbod”, aldus Dealroom.co en Angel Academy.

Aan het aanbod ligt het volgens beide partijen niet. Zo worden namen als Booking.com, Coolblue, Ayden en Takeaway.com genoemd als start-ups die recent zijn doorgeschoten naar volgroeide ondernemingen.

Achter gesloten deuren

Volgens oprichter Jaap Dekter van startup adviseursbureau Amsterdam Venture Partners en mede- eigenaar van de Angel Academy, ontbreekt het vooral aan transparantie op de markt in Nederland. Afspraken worden achter gesloten deuren gemaakt, waardoor het voor zowel start-ups als investeerders moeilijk kan zijn om tot marktconforme deals te komen.

Door een register met actieve durfkapitalisten en investeringen kan het volgens Dekter gemakkelijker worden om ondernemingen op waarde te schatten.

“Er komt meer duidelijkheid over wat er speelt op de markt en dat is voor beide partijen interessant, vooral op het gebied van prijsvorming”, aldus Dekter. “De investeerder betaalt nooit teveel en de onderneming krijgt nooit te weinig.”

Crowdfunding soms niet de oplossing

Dekter trekt vergelijkingen met equity crowdfunding, waar investeerders ook projecten van start-ups kunnen financieren. Doordat deze beginnende ondernemingen op een crowdfundingplatform om financiering vragen, is er een duidelijk en openbaar overzicht.

Zo is te zien welke investeerders een project steunen, hoeveel geld zij in een project steken en hoeveel een onderneming uit een bepaalde sector aan kapitaal ophaalt. De oprichter van Amsterdam Venture Partners ziet echter dat veel start-ups nog één op één afspraken willen maken. Een achterhaalde gedachte?

Dekter: “Soms wel, maar in andere gevallen een logische keuze om afspraken achter een gesloten deur te maken. Als een onderneming bijvoorbeeld aan geheime, revolutionaire technologie werkt, dan is het te begrijpen dat een start-up niet wil dat informatie hierover publiekelijk wordt.”

Te duur

Dekter noemt ook de kosten die een crowdfundingplatform rekent een reden waarom de keuze voor crowdfunding soms minder aantrekkelijk is. Ondernemingen die geld willen ophalen via crowdfunding moeten vaak enkele procenten van het totaal opgehaalde kapitaal afdragen aan een platform.

"Bovendien zitten durfinvesteerders niet altijd te wachten op meer kleine mede-investeerders", aldus Dekter, die opmerkte dat investeerders in start-ups vaak ex-ondernemers zijn die graag meedenken met het bedrijf waarin zij investeren.

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Lees meer

  1. Waarom startups van de beurs wegblijven