Nieuws

Particulier investeren in MKB weer mogelijk

Verenigd Ondernemers Fonds zet Fonds Groei Obligaties op, dat investeren in MKB weer mogelijk maakt.

Op 2 mei 2017 is het Verenigd Ondernemers Fonds begonnen met het publiekelijk aanbieden van Groei Obligaties. Het Fonds wil een brug slaan tussen beleggers en ondernemers. De belangstelling voor beleggingen in het MKB vanuit de markt is groot en er lijkt nog veel groei mogelijk.

Het Verenigd Ondernemers Fonds vindt dat iedereen moet kunnen beleggen in Nederlandse MKB ondernemingen. Deze ondernemingen zijn verantwoordelijk voor maar liefst 70% van de totale werkgelegenheid in Nederland. Het Verenigd Ondernemers Fonds wil in ongeveer 10 MKB-ondernemingen investeren. Het doel is om op langere termijn gezonde groei te realiseren en de ondernemer te laten ondernemen.

Groei Obligaties

Op 1 mei 2017 heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) het prospectus inzake de uitgifte van Verenigd Ondernemers Fonds Groei Obligaties goedgekeurd. Het fonds heeft een totale omvang van 15,1 miljoen euro bestaande uit een eigen vermogen 3,1 miljoen euro en een Groei Obligatie emissie van 12 miljoen euro.

Het fonds geeft Groei Obligaties uit van 5.000 euro per stuk met een jaarlijks rendement van 4,75 procent en uitkering van groeirente. Via het handelsplatform van Van Lanschot kunnen beleggers deelnemen vanaf 5.000 euro. Via dit handelsplatform zijn de obligaties ook twee maal per jaar te verhandelen.

Wanneer de gezamenlijke waarde van deelnemingen groeit, profiteert de belegger daar ook van mee door een groeirente. Deze groeirente wordt aan de obligatiehouders uitgekeerd bij (tussentijdse) aflossing van de obligatie. De looptijd van de Groei Obligaties is 5 tot 9 jaar. Uiterlijk 9 jaar na uitgiftedatum zal er een aflossing plaats vinden en dus – indien de gezamenlijke waarde van de deelnemingen is gestegen – groeirente worden uitgekeerd.

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.