Nieuws

Bouwfonds IM introduceert nieuw infrastructuurfonds

Het nieuwe communicatie-infrastructuurfonds is speciaal voor institutionele beleggers.

Bouwfonds Investment Management (Bouwfonds IM) heeft een nieuw infrastructuur fonds voor institutionele beleggers geïntroduceerd. Het Bouwfonds Communication Infrastructure Fund II gaat 500 à 600 miljoen euro investeren in zogenoemde passieve communicatie-infrastructuur zoals glasvezelnetwerken. De externe financiering bedraagt ca. 50%.

In een eerste closing hebben gerenommeerde verzekeraars en pensioenfondsen circa 100 miljoen euro gecommitteerd. Gestreefd wordt naar equity commitments van maximaal 300 miljoen euro.

Fondsinformatie

Het fonds heeft de vorm van een Luxemburgse Limited Partnership (SCS). Als Fund Service Provider treedt Warburg Invest Luxembourg op, depotbank is M.M. Warburg & Co Luxembourg. Institutionele beleggers kunnen met een bedrag van minimaal 10 miljoen euro deelnemen in het nieuwe fonds. Er wordt gestreefd naar een rendement van 5,5 à 6,5% per jaar.

“Met het Bouwfonds Communication Infrastructure Fund II bieden wij institutionele beleggers in Duitsland voor het eerst de kans te investeren in de uitbreiding van de communicatie-infrastructuur en Duitsland op die manier voor te bereiden op de toekomst“, aldus Jaap Gillis, CEO Bouwfonds IM.

“De primaire focus van het fonds ligt op regionale en lokale netwerken in Duitsland in aantrekkelijke regio’s met voldoende bevolkingsdichtheid, maar met een gebrekkige infrastructuur “, aldus Bas van Dongen, Managing Director Communication Infrastructure Duitsland van Bouwfonds IM.

Investeringen

Er wordt voornamelijk geïnvesteerd in vaste netwerk infrastructuur, zoals glasvezelnetwerken. Bovendien zal een deel van het fondsvermogen worden geïnvesteerd in mobiele netwerk infrastructuur en datacenters. “Meer dan 80% van het fondsvermogen wordt in Duitse infrastructuur geïnvesteerd, vooral in regio’s met een slechte breedbandvoorziening.

Het fonds is gericht op de verhuur van het passieve deel van de communicatie-infrastructuur. “In Nederland zien we vooral nieuwe aantrekkelijke kansen voor institutionele beleggers op het gebied van intra-stedelijke Smart City gebiedsontwikkelingsprojecten”, vult Heimen Visser, Fund Director Smart Cities aan. Bouwfonds IM verwacht op korte termijn eerste investeringen te kunnen doen.

Real asset investmentmanager Bouwfonds IM heeft al in 2008 een eerste communicatie-infrastructuurfonds in Nederland geïntroduceerd en beschikt intussen ook in Duitsland over een ervaren team. Momenteel wordt in de sector communicatie-infrastructuur ongeveer 800 miljoen euro aan assets gemanaged.

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.