Nieuws

Groeikansen voor Nederlandse digitale sector in Duitsland

Met name op het gebied van Internet, big data en cyber security kan Nederland haar sterke internationale concurrentiepositie verder uitbouwen.

Nederlandse bedrijven hebben nog volop mogelijkheden voor groei in Duitsland. Dat schrijft het Ministerie van Economische Zaken, na een bezoek van minister Kamp aan de Hannover Messe, een van de grootste industriebeurzen van Europa. 

Daar hebben zo’n 140 Nederlandse innovatieve bedrijven en kennisinstellingen zich gepresenteerd. Kansen in de digitale sector zijn met name te vinden op het gebied van Internet of Things, big data en cyber security. Daar kan Nederland haar sterke internationale concurrentiepositie nog verder uitbouwen, aldus het rapport Export opportunities for the Dutch ICT sector to Germany van KPMG. 

Veel kansen

Uit het onderzoek blijkt dat er met name veel Nederlandse investeringskansen voor producten en diensten binnen het Internet of Things, big data en cyber security in de Duitse digitale sector zijn.

"Het Internet of Things refereert aan intelligente apparaten en voorwerpen die via het internet zelfstandig kunnen communiceren met personen en objecten. Deze apparaten zoals thermostaten, maar ook robots en zelfrijdende auto’s zijn door deze technologie in staat om autonome beslissingen te nemen voor bijvoorbeeld een efficiëntere industriële productie of meer comfort in huis", schrijft het Ministerie.

Op het gebied van het Internet of Things wordt een samengestelde jaarlijkse groei van 33 procent verwacht, naar uiteindelijk een marktwaarde van vijftig miljard euro in 2020. De wereldwijde waarde van deze markt wordt in dat jaar al op 1620 miljard euro geschat, maar de mondiale groei is lager (23%) dan in Duitsland. Het onderzoek geeft aan dat er vooral kansen voor ondernemingen uit ons land zijn, die in Nederland voorop lopen op dit gebied.

De verwachte groei in Duitsland voor big data (22%) is tot 2020 hoger dan die in Nederland (13%). Ook wereldwijd groeit de markt nog sterk, verwacht wordt dat deze over drie jaar zo’n 54 miljard euro waard is, waarvan 3,7 miljard op de Duitse markt. Bedrijven uit Nederland doen het hier vooral goed qua concurrentie als het gaat om analytische software voor de landbouw, zorg, automotive en de infrastructuursector.

Investeringsmogelijkheden

Er zijn een aantal sectoren waar Nederlandse bedrijven voorop lopen bij het Internet of Things. Dat zijn bijvoorbeeld: 

  • De auto-industrie (navigatiesystemen, technologie voor elektrische en zelfrijdende auto’s),
  • Precisielandbouw
  • Zorg (eHealth)
  • Huishoudelijke apparaten.

Er zijn naast grotere bedrijven bovendien in Nederland veel meer start-ups en scale-ups actief met innovatieve oplossingen voor de vraagstukken binnen deze sector dan in Duitsland. 

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.