Column

Investeren kun je leren: WomanInvest

Wat is het verschil tussen mannelijke en vrouwelijke investeerders? Vrouwen beslissen minder snel, maar zijn minder wispelturig.

Sonja Feenstra-Bruins richtte WomanInvest op om vrouwelijke investeerders, van ervaren tot onervaren, in contact te brengen met ondernemers die kapitaal zoeken.

Doel is om de inmiddels 400 aangesloten investeerders zichtbaarder te maken voor ondernemers en om vrouwen geïnteresseerd te maken in de investeringswereld. "Door een hightea te organiseren en dat te combineren met een interessante financiële presentatie, doen vrouwen op een toegankelijke en leuke manier kennis op."

De ervaring van de ruim 400 aangesloten vrouwelijke investeerders verschilt volgens Feenstra-Bruins onderling. "Sommige vrouwen weten weinig van het doorgronden van financiële bedrijfsinformatie en dan wordt het lastig om in te schatten hoe solvabel een bedrijf is."

Kennis delen

"Anderen hebben die kennis wel." In dat opzicht kan het volgens haar handig zijn om het kennisniveau te verhogen door met een groep te investeren en elkaar zo te versterken.

Maar daar zitten ook weer nadelen aan: "Met een groep investeren vergt tijd, want je moet rekening met elkaar houden en beslissingen samen maken, maar investeerders krijgen daar wel een stukje veiligheidsgevoel voor terug. Een individuele investeerder kan alleen veel makkelijker schakelen."

Overzichtelijk investeren met crowdfunding

Over crowdfunding is Feenstra-Bruins ook te spreken, vooral omdat een investeerder voorafgaand aan de investering op een laagdrempelige manier inzicht kan krijgen in een onderneming.

"Van te voren staat in de prospectus op papier vast wat het project inhoudt, welke rente een investeerder kan verwachten, welke zekerheden er zijn en welke looptijd het project heeft. Als het project ook nog eens wordt aangeboden op een bekend crowdfundingplatform dan kan dat ok meegenomen worden in de overweging om te investeren. Dit maakt investeren via crowdfunding zeker laagdrempelig."

Een van de meest duurzame en originele proposities die Feenstra-Bruins in de afgelopen tijd voorbij zag komen, was het project ParkFlyRent. Daarmee kunnen mensen hun auto gratis parkeren bij Schiphol en laten zij hun auto gedurende de vakantie verhuren door ParkFlyRent.

Verder vindt Feenstra-Bruins het belangrijk dat een investering duurzaam is. "Op de een of andere manier vinden mensen het gek klinken dat zij ook geld kunnen verdienen met iets wat duurzaam is. Ik vind het belangrijk dat investeerders er zich bewust van worden dat duurzaamheid rendement kan opleveren."

Veel lezen en luisteren

Om kennis op te doen over mogelijke interessante beleggingen spreekt ze vooral veel met anderen.

"Regelmatig ga ik naar CIC in Rotterdam, een hub waar innovatie ondernemers in vooral de technologiesector bij elkaar komen. Elke donderdagmiddag zijn daar vrij toegankelijke evenementen. Verder lees ik veel artikelen en spreek ik met veel bedrijven om mijn kennis te vergroten."

Volgens Feenstra-Bruins hoeft onderzoek naar de juiste belegging niet altijd lang te duren. Zo zijn er bijvoorbeeld franchises als Subway en Jamin die crowdfunding omarmd hebben. Ondernemers die hun eigen Jamin of Subway willen openen kunnen hiervoor geld ophalen bij de crowd, waarbij de ketens tot een bepaald percentage van het door investeerders ingelegde bedrag garant staan.

Vrouwen minder wispelturig

"De voorwaarden van dergelijke projecten zijn steeds hetzelfde, alleen de ondernemer die het filiaal gaat runnen en de locatie zijn anders." Daarnaast neemt een crowdfundingplatform al een deel van het voorwerk op zich door de onderneming eerst door te lichten voordat deze geld mag ophalen via crowdfunding, merkt Feenstra-Bruins op. Alleen de beste en meest kansrijke proposities komen op de betere platformen.

Volgens haar verschillen mannelijke en vrouwelijke investeerders behoorlijk als het gaat om vooronderzoek. "Mannen zijn sneller geneigd om over te gaan tot investeren, terwijl vrouwelijke investeerders langer nadenken."

Het gevaar daarvan is dat een fonds snel is volgestort waardoor zij de boot missen. Maar stappen vrouwelijke investeerders in een project, dan zijn zij vaak betere beleggers, zo laten ook diverse onderzoeken zien. Ze zijn geduldiger en minder wispelturig."

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Lees meer

  1. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  2. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  3. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  4. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren
  5. ‘Grootste deel crowdfundingplatformen zal dit jaar stoppen’