Meer nieuws

In België groeit crowdfunding, in Duitsland bijna niet

Crowdfunding in België neemt aan populariteit toe, terwijl de Duitsers er minder voor warmlopen.

In 2016 werd er in België bijna drie keer zo veel geld opgehaald voor projecten dan in 2015. In totaal werd er afgelopen jaar bijna 30 miljoen euro opgehaald via 1.194 projecten. Zowel bedrijven als particulieren zetten veel vaker een crowdfundingactie op om geld in te zamelen voor een bepaald project.

“Specifiek in België heeft de overheid zich zéér positief getoond tegenover crowdfunding, met een gunstig fiscaal regime”, aldus Simon Douw van het crowdfunding-adviesbureau Douw & Koren tegenover het Belgische De Redactie. “En daarnaast zien we ook stilaan dat financiële experten projecten gaan doorverwijzen naar diverse crowdfundingplatformen. Banken en financiële raadgevers gaan mensen meer dan ooit aanmoedigen om via die weg fondsen te werven."

In Duitsland groeit de crowdfundingmarkt moeizaam. Sinds 2013 is de markt van (equity-) crowdfunding bijna niet gegroeid en ligt jaarlijks tussen de 14-17 miljoen euro, zo merkte crowdfundingdeskundige Ronald Kleverlaan op. “Voor een sector waarbij het verdienmodel grotendeels afhankelijk is van volume en omvang van de deals, is dit zorgelijk”, aldus Kleverlaan. 

Enkele Duitse bedrijven die grote bedragen ophaalden via de crowd moesten in de afgelopen jaren faillissement aanvragen. Volgens Kleverlaan is dit niet vreemd, maar stonden daar te weinig succesverhalen tegenover. Bovendien is de Duitse regelgeving omtrent crowdfunding niet gunstig voor investeerders. “[Onder de huidige regelgeving kan] de crowd nooit echte aandelen kopen […] het nadeel is dat de crowd nooit een volwaardige partner is aan de onderhandelingstafel met andere aandeelhouders.”

 


De redactie van participaties.nl bestaat uit verschillende journalisten. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief

Participaties Nieuwsbrief

Gratis wekelijks via de mail op de hoogte gehouden worden van alle actualiteiten voor beleggers in participaties?


Columns & Analyses

Zeven grote fintechtrends

20 jun - Rob Stallinga

Als fintech een hype is, dan wel eentje met goede redenen. Er zijn grote veranderingen aan de gang in de financiële d...