Column

Belastingregels bij crowdfunding

Handig om in gedachten te houden als u deze maand aangifte inkomstenbelasting gaat doen.

Crowdfunding is er in alle soorten en maten. Van donaties (zonder tegenprestatie) tot aan leningen. En bij die verschillende vormen van investeren horen verschillende manieren van belasting betalen.

Soms komt er fiscaal voordeel om de hoek kijken. Wat zijn interessante aandachtspunten om mee te nemen als u aangifte inkomstenbelasting gaat doen? We zetten het op een rij voor de volgende vormen van crowdfunding:

  1. Crowdfunding via donaties
  2. Pre-sales-crowdfunding
  3. Crowdfunding via een lening
  4. Crowdfunding via aandelen

Lees ook: Vier tips voor uw eerste crowdfund-investering

1. Crowdfunding via donaties

Crowdfundingdonaties - dus crowdfunding zonder tegenprestatie - zijn over het algemeen niet fiscaal aftrekbaar. Alleen wanneer achter het project een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) zit, kunt u in sommige gevallen gebruikmaken van belastingvoordelen. Via het zoekprogramma van de Belastingdienst kunt u controleren of bepaalde instellingen onder het ANBI-regime vallen.

Als u doneert, kunt u ook te maken krijgen met schenkbelasting, als uw donatie hoger is dan 2.129 euro (cijfer 2017; 2.122 euro in 2016) en de donatie niet aan een ANBI-instelling wordt gedaan.

2. Pre-sales-crowdfunding

Als u in een crowdfundingproject stapt, verwacht u in principe dat het project succesvol wordt afgerond door de ondernemer. Bij pre-sales verwacht u dat u daadwerkelijk het product krijgt, zodra het door de ondernemer is geproduceerd.

"Wij vinden het dan verdedigbaar dat door de betaling het box 3-vermogen is verminderd," schrijft nieuwssite Eufin. "Afhankelijk van het soort product ligt het voor de hand om dat product dan in box 3 op te nemen tenzij hierop een vrijstelling voor box 3 van toepassing is."

3. Crowdfunding via een lening

Als u als particuliere crowdfunder een lening verstrekt aan een ondernemer, dan moet u dat bedrag in box 3 opgeven bij de aangifte inkomstenbelasting. Eigenlijk doet u dan hetzelfde als wanneer u het saldo van uw bankrekening invult bij de belastingaangifte.

Dus vul in wat het saldo van de lening is per 1 januari van het jaar waarover u de belastingopgave doet. De rente hoeft u niet op te geven, alleen als die op uw bankrekening wordt gestort. Let er wel op dat u over uw lening jaarlijks vermogensrendementsheffing moet betalen (1,2%, tot en met 2016).

Helaas kunt u een verlies op uw investering niet aftrekken.

4. Crowdfunding via aandelen

Bij aandelen geldt dat u als crowdfunder een aanmerkelijk belang heeft als u 5% of meer van het door de ondernemer opgehaalde kapitaal vertegenwoordigt. Aandelen vallen dan in box 2 en dividend of verkoopwinsten zijn belast met 25% inkomstenbelasting. Dat is dus niet altijd gunstig.

Door adviseurs wordt dan ook aangeraden om de aandelen niet zelf te kopen, maar om ze via een eigen holding BV aan te schaffen. Er geldt dan een deelnemingsvrijstelling, die onder voorwaarden winsten op de aandelen onbelast laat.

Investeert u minder dan 5% van het opgehaalde bedrag, dan vallen de aandelen in box 3. Belasting over dividend en winst (bij verkoop van uw aandelen) hoeft u niet te betalen. Wel moet u net als bij een crowdfundinglening ieder jaar vermogensrendementsheffing betalen over de waarde van uw aandelen.

Een verlies is niet aftrekbaar. "Als de investering later in waarde daalt kunt u in box 3 geen belasting over eerdere jaren terugkrijgen," aldus Eufin. "Het kan dus zijn dat u belasting betaalt over een belegging die uiteindelijk niets oplevert."

Lees ook: Vijf misvattingen over crowdfunding weerlegd

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Lees meer

  1. AXA stapt in crowdfundingverzekeringen
  2. Consumentenleningen dragen bij aan groei crowdfundmarkt
  3. Vormen consumentenleningen een aantrekkelijke belegging?
  4. Zelfvertrouwen niet goed voor crowdfunders
  5. Crowdfundmarkt breidt uit naar België