Column

Verschillen tussen micro- en mesokrediet

Twee manieren waarop u een lening kunt verstrekken, maar met aanzienlijke verschillen. Bijvoorbeeld qua doelgroep.

Met microkrediet kunt u kleine kredieten verstrekken aan ondernemers en er zelf rendement uit halen. Een bekende vorm van investeren. Minder bekend is de term mesokrediet, dat langzaam in populariteit lijkt toe te nemen. We hebben op een rij gezet op welke wijze meso van micro verschilt.

Van koe naar melkmachine

In Nederland begon microkrediet rond 2008 een rol te spelen, nadat koningin Máxima het concept van microfinanciering op de kaart zette. Het idee van microfinanciering ontstond aanvankelijk vanuit ontwikkelingslanden.

Met deze vorm van financiering geeft u kleine ondernemers in ontwikkelingslanden de mogelijkheid om te investeren in bijvoorbeeld de aanschaf van een koe, een geit of een doos nieuwe garen, waardoor u deze mensen een kans geeft om een bestaan op te bouwen. Langzaam werden de grenzen verlegd buiten ontwikkelingslanden en kunt u met microkrediet nu ook investeren in Nederlandse ondernemers, denk aan zzp'ers. Daar zijn speciale fondsen voor.

Nieuwer is het begrip mesokrediet, dat zich wel nog steeds primair richt op ontwikkelingslanden. Het grootste verschil tussen micro- en mesokrediet ligt in wat er met het ingelegde kapitaal gefinancierd wordt. Waar u met microkrediet investeert in een koe of een geit, financiert u met mesokrediet bij wijze van spreken de melkmachine.

Andere inlegbedragen

Maar een melkmachine is ook duurder dan een koe. Vandaar dat u bij mesokredieten vaak spreekt over hogere inlegbedragen dan bij microkredieten. Doorgaans gaat het al snel om een bedrag vanaf duizend euro, terwijl u in microkredietfondsen al kunt instappen met enkele tientjes.

Verschillende doelgroepen

Met mesokrediet wordt ook op een andere doelgroep gemikt dan microkrediet: de zogeheten missing middle. Waar ondernemers in de ontwikkelde wereld op vrijwel iedere laag toegang hebben tot kapitaal (van crowdfunding voor zzp'ers tot aandelenemissie voor multinationals), is dat niet of minder het geval voor ondernemers in de onderontwikkelde landen.

Microkredietinstellingen richten zich met name op kleine ondernemers en banken zijn vooral geïnteresseerd in wat grotere bedrijven. Hierdoor valt een middengroep, het MKB, tussen wal en het schip. Met mesokrediet hopen instellingen dat gat op te vullen.

Manieren van investeren

Over welke instellingen spreken we dan? In Nederland gaat het vooral om crowdfundingplatformen. Via een platform kunt u investeren in mesokrediet. Bij microkredieten zijn er meer mogelijkheden om te investeren en kunt u niet alleen via crowdfunding een ondernemer uit een ontwikkelingsland steunen, maar ook via bijvoorbeeld een microkredietfonds.

Beperkte mogelijkheden

Er zijn niet veel Nederlandse platformen die mesokredietprojecten aanbieden. Het bekendste platform is wellicht Lendahand. Hierop vindt u overigens op dit moment geen breed aanbod aan projecten.

Lendahand blijft evenwel in omvang groeien, zo zeggen zij zelf. In 2014 werd er voor circa 850.000 euro uitgeleend aan ondernemers, terwijl in de eerste acht maanden van dit jaar zelfs twee miljoen euro werd gecrowdfund. Het gemiddelde rendement op uw investering zou rond de 4 à 5% liggen.

Samengevat is mesokrediet dus weggelegd voor ondernemers in ontwikkelingslanden die al enkele jaren meedraaien en net wat meer financiering nodig hebben om verder te kunnen groeien. De mogelijkheden voor u om te investeren in mesokrediet zijn op dit moment beperkter dan bij microkrediet.

Het blijft de vraag of mesokrediet ooit de status zal krijgen van microkrediet, maar als het aan crowdfundingplatform Lendahand ligt, dat maandelijks een volumegroei constateert van 10%, zal dat in de toekomst veranderen.

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.