Meer columns

Door Trump-effect meer investeringen in NL

Nederland trekt meer buitenlandse investeerders aan in 2017, en biedt dankzij het Trump-effect mogelijkheden voor Europa tot groei. Dat meldt Dennis Vermeulen, algemeen directeur van INCO Business Group in Amsterdam. Vooral uit de regio's Brazilië, India en Midden-Oosten groeit de interesse in investeringen in Europa.

INCO Business Group, een organisatie die buitenlandse ondernemers begeleidt met investeringen in Europa, ziet het aantal verzoeken tot begeleiding met maar liefst 40% stijgen ten opzichte van januari vorig jaar. Zo kwamen er 140 verzoeken binnen, waarbij de groei met name zit in Brazilië, China en India.

Na de zichtbare groei die in Canada al tijdens de presidentscampagnes aanzette, lijkt de trend door te zetten naar Europa, dat wordt gezien als een interessant vestigingsklimaat.

Onrust over de VS

Onrust over de beleidsmaatregelen in de Verenigde Staten, met name op het gebied van protectionisme en immigratie, zorgen ervoor dat meer buitenlandse ondernemers en investeerders overwegen in Europa te investeren. "Voor de investeerders uit deze regio’s, speelt een lager belastingtarief een kleinere rol. Ze voelen zich wel graag welkom, en hebben graag zicht op een eventueel verblijf in Europa," aldus Vermeulen.

Europa is niet het enige gebied dat hiervan profiteert. Vanwege het Trump-effect ziet Canada ruimte voor groei, en ondernam het direct stappen. Zo lanceerde het afgelopen maand de Ottowa investment promotion agency met een budget van maar liefst 218 million dollar voor de komende vijf jaar. Tevens organiseerde het in december de eerste Entrepreneur& Investor Immigration Summit, waarbij de nadruk werd gelegd op het binnenhalen van buitenlandse investeerders.

De Verenigde Staten is een van de grootste investeerders van Nederland, en een welvarender VS betekent een waarschijnlijke groei van investeringen in Nederland. "Vorig jaar werden er door de Amerikanen meer dan 2500 nieuwe banen gecreëerd in Nederland, en het grootste deel van deze investeringen richtte zicht niet op de productie die voor de Amerikaanse markt bestemd is. Een eventuele verhoging van invoerrechten zal weinig effect hebben op deze cijfers," zo voorspelt Vermeulen.


De redactie van participaties.nl bestaat uit verschillende journalisten. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief

Participaties Nieuwsbrief

Gratis wekelijks via de mail op de hoogte gehouden worden van alle actualiteiten voor beleggers in participaties?


Nieuws

Lendico stopt voor particulieren

23 apr - Redactie Participaties.nl

Het crowdfundingplatform richt zich voortaan alleen op zakelijke leningen.

Actuele participaties

  Startdatum
NVI Breda I CV 1-11-2015
Zonne-energieproject Borgloon 1-2-2015
Bali Investments obligatie 1-1-2015
Landal Beach Resort Ooghduyne 1-12-2014
Super Store Retail Bonds 1-10-2014