Meer nieuws

Mkb’ers kozen in 2016 vaker voor crowdfunding dan startups

In 2016 hebben gevestigde mkb’ers voor het eerst zowel meer crowdfundingprojecten opgezet als meer financiering opgehaald dan startups. Dit blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Crowdfundmarkt. 

De Nederlandse markt van crowdfundingleningen en -aandelen groeide volgens Crowdfundmarkt in 2016 met 37 procent op jaarbasis naar 13,4 miljoen euro, verdeeld over 903 projecten. Bovendien steeg de gemiddelde projectomvang van 134.000 euro in 2015 naar 149.000 euro in 2016. Ook het aangeboden rendement steeg gemiddeld: van 7,2% in 2015 naar 7,5% afgelopen jaar. 

Daarbij constateerde Crowdfundmarkt dat ondernemingen die langer dan vijf jaar bestaan meer projecten hebben opgezet en meer geld hebben opgehaald dan bedrijven die korter bestaan. Het aantal projecten van deze ondernemingen is in een jaar bijna verdubbeld van 218 naar 381 projecten. 

Horeca blijft met bijna 19% van alle projecten de grootste branche die gebruik maakt van crowdfunding, aldus het onderzoeksbureau. De gemiddelde projectomvang van deze projecten is met 123.000 euro echter relatief klein. De branche industrie heeft in 2016 de meeste financiering opgehaald: 21,7 miljoen euro. Een investering via crowdfunding in een industrieproject biedt gemiddeld alleen wel een relatief laag rendement volgens Crowdfundmarkt.


De redactie van participaties.nl bestaat uit verschillende journalisten. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief

Participaties Nieuwsbrief

Gratis wekelijks via de mail op de hoogte gehouden worden van alle actualiteiten voor beleggers in participaties?


Columns & Analyses

Dit zijn de bekendste crowdfundingplatformen ter wereld

25 apr - Justin Doornekamp

In het buitenland kunt u mogelijk nog meer buitenkansjes vinden dan in Nederland.