Nieuws

Nieuw record crowdfundingmarkt

In Nederland is in 2016 voor 170 miljoen euro gecrowdfund, een groei van 33%, zo blijkt uit onderzoek van Douw&Koren.

In Nederland is in 2016 voor 170 miljoen euro gecrowdfund, een groei van 33% ten opzichte van 2015, zo blijkt uit onderzoek van Douw&Koren.

Hoewel de groei daarmee minder sterk is dan in de voorgaande jaren, betekent dit wel een nieuw recordjaar voor de omvang van de Nederlandse crowdfundingmarkt.

Crowdfunding maakte dit jaar de realisatie van meer dan 4800 projecten en ondernemingsplannen mogelijk. Maar liefst 141 miljoen euro van het totaal opgehaalde bedrag is opgehaald door 1750 ondernemers.

Ook gevestigde orde kiest crowdfunding

Daarbij is volgens het onderzoeksbureau te zien dat niet alleen start-ups, maar ook steeds meer gevestigde ondernemingen kiezen voor crowdfunding. Creatieve projecten, zoals films, muziek en theater, haalden het afgelopen jaar 13,8 miljoen euro op met een gemiddelde bedrag per project van 14.500 euro.

Voor maatschappelijke projecten, zoals een speeltuin of buurtproject, is het totaal opgehaalde bedrag 10,6 miljoen euro en bedroeg het gemiddelde bedrag per project 5.800 euro.

Simon Douw, oprichter van adviesbureau Douw&Koren: "Steeds meer ondernemers, culturele instellingen en maatschappelijke initiatieven zien in crowdfunding de manier om samen met groepen betrokken mensen projecten tot stand te brengen. Nieuwe ideeën organiseren zich meer en meer als bewegingen, en crowdfunding biedt deze initiatieven de kans om groepen mensen aan het idee te verbinden via kleine investeringen.”

Leningen dominant

Crowdfunding volgt daarbij maatschappelijke ontwikkelingen. Douw: “We zien dat mensen via crowdfunding die dingen oppakken die de politiek laat liggen. Of het nu gaat om een nieuw restaurant waar Syrische vluchtelingen werken, de tientallen crowdfunding projecten voor duurzame energie of innovaties in de zorg: via crowdfunding investeren mensen in zaken die ze de moeite waard vinden. En hopen daar vaak zelf ook wat aan over te houden, in de vorm van aflossing met rente, toegenomen waarde van hun aandeel of een beloning in natura."

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  2. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  3. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  4. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren
  5. ‘Grootste deel crowdfundingplatformen zal dit jaar stoppen’