Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, Beursduivel, IEXProfs, IEXGeld, Beursgorilla, Beleggen.nl en IEXParticipaties.

Experts: 2017 wordt matig beursjaar

Liefst 41% van de experts verwacht een AEX-daling in 2017. De consensus ligt op een eindejaarsstand van 490. Topper wordt KPN.

De experts hadden het in 2016 goed gezien. De gemiddelde AEX-schatting lag op 461 en de AEX is het jaar op 483,17 geëindigd. En de mediaan van 474 lag nog dichter bij de werkelijkheid.

De afgelopen vijf jaar zaten de experts redelijk dicht bij de werkelijkheid. Hieronder ziet de u grafiek van de vijfjaars gemiddelde afwijking.

De vraag - waar de AEX het jaar zal eindigen - staat al sinds 1994 in de enquête en het lijkt wel of er een leereffect is. Maar laten we geen overhaaste conclusies trekken, eerst dit jaar maar weer afwachten.

Vorig jaar dacht de beste voorspeller dat de AEX naar 480 zou gaan. De experts gingen ook van een stijgende olieprijs uit (goed gezien) en een underperformance van de Verenigde Staten (niet). Ook zouden het Brexit-referendum en de presidentsverkiezingen een grote rol spelen.

Vijfjaars gemiddelde afwijking (voorspelling ten opzichte van koers)

 

AEX naar 490

De experts verwachten dat 2017 een heel matig beursjaar wordt, met een AEX-stand op 31 december 2017 van 490, dat is een koerswinst van 1% en een klein beetje. De mediaan ligt een stukje hoger: 499.

Dit soort bescheiden verwachtingen komen niet vaak voor. Alleen in 1999 waren de experts somberder, toen gingen ze zelfs van een daling uit. Die kwam er ook, maar pas in 2000. Meestal gaan de beursprofessionals van een AEX-stijging van tegen de 10% uit.

Maar nu verwacht liefst 41% van de experts een daling van de AEX:

  • de grootste optimist verwacht een stijging van ruim 40%
  • de grootste pessimist gaat van een daling van 33% uit

De voornaamste reden achter deze bescheiden verwachtingen is wel de overvloed aan belangrijke verkiezingen in Europa. Sommige experts vrezen zelfs de eerste euro-exit. In ieder geval gaat 2017 een cruciaal jaar voor de euro worden.

Het is duidelijk een consensusverwachting dat de trend van de eeuwigdurende dalende rente voorbij is. Vandaar dat veel experts TINA (There Is No Alternative) noemden. Want ook al daalt de rente niet meer, 0,20% is niet echt de moeite waard.

Een andere consensusverwachting is dat Trump een hele belangrijke rol gaat krijgen, ook op de aandelenrendementen. Of zoals een expert het omschreef: billionaires rule the world. Hij vatte dat positief op want zij willen vooral hun vermogen beschermen en dat betekent rust en geen oorlog.

Aandelenkeuzes over 2016

Vorig jaar was spectaculair qua aandelenkeuzes. Het gebeurt niet vaak dat een bedrijf uit de AEX met maar liefst 133% stijgt. En dan gaat het ook nog eens over de meest gekozen topper onder de experts. Met een overweldigende overtuiging zelfs. Maar ook de rest van het lijstje mocht er zijn.

Bij de toppers staan alleen maar dikke dubbele cijfers. KPN is de opvallende uitzondering. Maar daar heeft u als belegger wel even 10% aan dividend ontvangen. Vandaar dat ik even de totale performance inclusief ontvangen dividend erbij heb gezet. Maar dan heeft u er nog altijd bijna 9% mee verloren.

Bij de floppers staan ook echt de losers. Drie aandelen met een min en dat in zo’n mooi jaar. Alleen ook hier een grote uitzondering, Altice dat bijna 42% meer waard werd. De cijfers:

  • De AEX is in 2016 9,4% gestegen, met het dividend erbij had u 13,6% verdiend.
  • Het gemiddelde aandeel is 10,4% gestegen, maar de mediaan is slechts 2,7% omhoog.

Het was dus typisch weer een jaar waarin u de grote namen had moeten hebben, zoals:

  • ASML: +29%
  • Philips: +23%

Ter vergelijking de brede Eurostoxx-index deed maar +5%. Een dergelijk beeld was ook bij de midcap-index te zien. Deze index daalde een kleine 2%. Een long-shortfonds met de keuzes van de experts zou 29% hebben verdiend. Chapeau! Dan hadden ze overigens wel het hele jaar moeten stil zitten.

Toppers 2016 Stemmen Rendement Rendement inclusief dividend
Arcelor Mittal +15 +133,2% +133,2%
Royal Dutch Shell +11 +24,1% +34,0%
Delta Lloyd +9 +30,9% +34,8%
KPN +3 -19,1% -8,7%
Philips +3 +22,8% +27,1%
DSM +3 +23,4% +27,2%
Gemiddeld   +35,9% +41,3%

 

Floppers 2016 Stemmen Rendement Rendement inclusief dividend
Unibail-Rodamco -3 -4,8% -0,7%
Gemalto -4 -0,5% +0,3%
Randstad -10 -10,7% -7,0%
Altice -18 +41,7% +41,7%
Gemiddeld   +6,6% +8,6%

 

Arcelor Mittal

De beste expert had natuurlijk Arcelor Mittal als topper gekozen. De ideale combinatie was Arcelor long , OCI short. Dat laatste aandeel zat toen nog in de AEX en had een dramatische performance van -27%.

Deze expert had de op een na beste keuze, Mittal long, KPN short en was de enige die deze keuze had gemaakt. Goed voor een rendement van 152%. Er waren overigens drie experts die deze keuze precies andersom hadden gemaakt.

En u snapt gelijk een van de belangrijkste redenen waarom deze enquête anoniem is.

Van de 106 experts die vorig jaar de enquête invulden waren er 62 waarvan de long-short een winst opleverde. En 44 een verlies dus. En let wel bij een long-short is het gemiddelde 0%, dus dat is een mooie score.

KPN favoriet voor 2017

Het lijstje voor 2017 is bijna het omgekeerde van wat u in 2016 had moeten hebben. KPN is het meest favoriete aandeel. Na een verlies van 19%, is dit aandeel rijp voor herstel, zo vinden de experts.

Aegon en Ahold Delhaize gaan profiteren van het dollarherstel. DSM en Boskalis vervolmaken de lijst. Met uitzondering van DSM zijn het allemaal namen die het in 2016 slecht hebben gedaan.

Toplijst 2017 Stemmen
KPN +9
Aegon +8
Ahold +8
DSM +4
Boskalis +4

 

Arcelor minst favoriet

Bij de verwachte floppers staat Arcelor Mittal onmiskenbaar bovenaan. Na de plus van 132% gaat het aandeel nu teleurstellen. Unibail-Rodamco gaat het slecht doen in een omgeving van stijgende rentes. Daar had het aandeel vorig jaar overigens ook al last van.

Toen stond het ook al in de floplijst van de experts. Toen daalde het aandeel met 3,3%. ABN Amro, Altice, Reed Elsevier, Vopak en Wolters Kluwer hebben allevijf per saldo vier min-stemmen.

Opvallend is verder nog dat Gemalto ieder jaar dat het in de AEX zat bij de floppers stond. Na drie dramatische jaren vinden de experts het blijkbaar wel genoeg geweest en is aandeel niet meer bij de rode namen terug te vinden.

Floplijst 2017 Stemmen
Arcelor Mittal -13
Unibail-Rodamco -6
ABN Amro -4
Altice -4
Relx -4
Vopak -4
Wolters Kluwer -4

Dit jaar deden er 102 experts aan de jaar enquête mee.

De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.