Column

Vastgoed eurozone aantrekkelijk in 2017

De meeste Europese vastgoedmarkten blijven in 2017 aantrekkelijk, maar het dure Londen is een risico, aldus Aberdeen.

Met uitzondering van het Verenigd Koninkrijk blijven de meeste Europese vastgoedmarkten in 2017 attractief. Maar voor de wat langere termijn is het oppassen geblazen, nu de vastgoedprijzen ook hier in meer risicovolle regionen terecht komen.

Dat stelt internationaal vermogensbeheerder Aberdeen in de vooruitblik op 2017 voor de Europese vastgoedmarkten. "Wij volgen in de huidige situatie een laagrisicostrategie, met nadruk op beleggingen in vastgoed dat langjarige betrouwbare huurinkomsten genereert," zei John Danes, Head of Continental European Property Research bij Aberdeen.

Hoewel de risico’s toenemen, blijft vastgoed in de eurozone wereldwijd gezien een van de meest aantrekkelijke geprijsde beleggingscategorieën, verkondigde hij. Dat heeft volgens Danes  te maken met het nog altijd grote verschil tussen het aanvangsrendement op vastgoed en het lage rendement dat (staats)obligaties bieden ondanks de stijgende lange rente.

Londen risicovolle markt

Daarnaast wees Danes op de andere fase waarin de vastgoedmarkten van de eurozone verkeren vergeleken met het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Japan. Nergens in de wereld is de premie (+18%) ten opzichte van de fundamentele waarde nog altijd zo laag als in de eurozone. Over de hele wereld gemeten ligt die premie gemiddeld op 28%.

Met een premie 40% liep Brits vastgoed een jaar geleden aan kop, maar nadien kromp die fors mede onder invloed van het Brexitreferendum om eind tweede kwartaal uit te komen op 33%.

Volgens Danes  zal de Britse prijsval  nog verder doorzetten.  Hij waarschuwde in verband met de Brexit vooral voor de uiterst risicovolle Londense kantorenmarkt. Dat geldt in het bijzonder voor de spraakmakende blikvangers in de Britse hoofdstad, waar internationale beleggers uit het Midden-Oosten en Azië  zich tot voor kort nog dood om vochten.

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Vastgoedfondsenscan moet vastgoedsector transparanter maken
  2. Gemiddelde WOZ-waarde met 8,9% gestegen
  3. Woningen in augustus 8,2% duurder
  4. DWS: Nederlands vastgoed beter dan rest Europa
  5. UBS ziet twee vastgoedtrends na pandemie