Youri Sleutel kwam al vroeg in aanraking met beleggen dankzij zijn vader. Van hem kreeg hij een aandeel IBM. Hij is altijd geïnteresseerd gebleven in beleggen, deed een studie Finance aan de VU en werkt sinds 2012 bij Lynx en Lynx Vermogensbeheer. Twitter: @YouriSleutel

Verdienen met uitbraak AEX

De Amerikaanse indices bereiken hoogtepunt na hoogtepunt. Ik anticipeer alvast op een AEX-uitbraak met opties en turbo's.

Sinds Trump tot nieuwe president van de Verenigde Staten is verkozen, is het feest op de financiële markten. Geen malaise, maar juist een ware beurshausse op Wall Street. Europa blijft tot nog toe achter, maar ik ga met een strategie inspelen op een mogelijke uitbraak boven de jaartop van de AEX.

Bekijk deze video voor tekst en uitleg:

 

De S&P 500, Dow Jones, Nasdaq en de Russell 2000 wisten allemaal een nieuwe all time high te noteren. Het was zelfs de eerste keer sinds 1999 dat deze vier graadmeters op dezelfde dag een recordstand bereikten.

Grafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Europa blijft achter

Wanneer u voornamelijk op de Europese markten actief bent, heeft u minder reden tot feestvreugde. De AEX bevindt zich al maanden in een zijwaarts patroon en is niet vooruit te krijgen.

Grafiek Russell 2000 Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Dit patroon is toch vrij opvallend aangezien de euro erg verzwakt is ten opzichte van de dollar, maar dit lijkt de indices vooralsnog weinig te beïnvloeden. Sterker nog, als ik de AEX en S&P 500 beide in dollars plot, wordt het verschil in performance helemaal duidelijk.

Grafiek Russell 2000 Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Profiteren van uitbraak

Toch ben ik van mening dat het tij voor de Europese beurzen gaat keren in de nabije toekomst. De dalende euro, Fed-voorzitter Yellen, de eindejaarsrally of een herstel van de olieprijs; allemaal factoren die zouden kunnen helpen.

Samen met Tycho Schaaf kom ik daarom met een strategie om van een uitbraak te profiteren. Wij kopen AEX calls 470 voor de maand januari. Deze optie noteert tegen een delta van ongeveer 0,3, wat betekent dat voor elk punt dat de AEX stijgt, de optie met 0,30 euro in waarde toeneemt.

Optiestrategie op de AEX Index
Klik op de tabel voor een grote versie

 

Toch is het meestal niet aan te raden om los opties te kopen. Om ons risico in te dekken, gaan wij daarom op hetzelfde moment een turbo short-positie op de AEX innemen. Daarmee dekken wij het risico aan de onderkant af; sterker nog, wij verdienen geld wanneer de AEX hard daalt door de gamma van de opties.

Vanuit de basis zetten wij de positie delta-neutraal op.

Risico afdekken door een turbo short op de AEX Index
Klik op de tabel voor een grote versie

 

Hand aan de knop

Het managen van deze positie is essentieel. Wij gaan de turbopositie namelijk dichtzetten op het moment dat de AEX lijkt te gaan uitbreken. Dit doen wij rond een stand van 466 tot 467 punten en zal resulteren in een verlies op de turbopositie.

Grafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Dit verlies wordt deels gecompenseerd door de waardestijging van de gekochte callopties. Het is wel van belang om het risico te verkleinen door het schrijven van een call met een hogere uitoefenprijs dan de gekochte januari-call. Het zou namelijk niet de eerste keer zijn dat de index afketst op het weerstandsniveau.

De insteek is om een calloptie te schrijven met uitoefenprijs op 485 punten. Op deze manier willen wij een premie ophalen en het verlies aan tijdswaarde (theta) minimaliseren. Op dat moment zijn de calls met hogere strikes in waarde opgelopen en is het aantrekkelijker om ze te schrijven dan in de huidige situatie.

Hiermee wordt het gerealiseerde verlies van de turbo’s beperkt en blijft er meer dan voldoende opwaarts potentieel mocht de uitbraak doorzetten.

Belangrijk om op te merken is dat het een strategie voor de korte termijn is. Mocht de AEX half december nog steeds geen aanstalten maken om door te breken, sluiten wij de positie.

Trump, Yellen, OPEC, zwakke euro, eindejaarsrally; ze kunnen ons allemaal helpen. Wij zijn klaar voor de rally, maar mocht die niet komen, dan grijpen wij op tijd in.

Youri Sleutel werkt sinds 2012 bij Lynx en Lynx Vermogensbeheer. Zijn columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @YouriSleutel