Bastiaan Bloemink en Ella van Kranenburg zijn specialisten op het gebied van toezicht en compliance. Bloemink werkt als adviseur/jurist bij Charco & Dique Risk Management en Compliance. Hij begeleidt en adviseert bij vergunningaanvragen en inrichting van de organisatie, juridisch kwalificatiewerk en AFM/DNB toezicht met een focus op FinTech, fondsenbeheer en beleggingsondernemingen.
Van Kranenburg is advocaat bij Keijser Van der Velden, een nichekantoor dat zich heeft gespecialiseerd op het gebied van het financiële recht. Zij adviseert een diversiteit aan (financiële) instellingen over vraagstukken met betrekking tot het financiële recht.
Column

Crowdfunding: ken uw platform

Waarop moet u letten als u geld investeert via de crowd? Wij geven drie tips.

Als crowdfunder is het goed is kritisch te blijven; zowel op de geldvrager als op het platform. Waarop moet u letten als u geld investeert via de crowd? Wij geven drie tips.

  1. Stichting derdengelden is niet altijd geheel onafhankelijk
    Veel platforms werken met een stichting derdengelden die gelden apart moet houden van het platform. De stichting wordt regelmatig verkeerd gebruikt, vooral omdat deze verondersteld wordt onafhankelijk te zijn van het platform. In de realiteit zijn bestuurders van het platform en de stichting vaak sterk gelieerd.

    Het is belangrijk dat een stichting derdengelden echt onafhankelijke bestuurders heeft om misbruik te voorkomen. De stichting mag gelden voor een beperkte tijd aanhouden die een directe relatie hebben met de transactie. Wij zien dat een aantal van deze stichtingen ook gelden voor langere tijden houden waarbij aflossing en rente niet direct aan de crowd worden doorgegeven. Dat is in principe verboden, dit geld moet binnen vijf dagen worden overgemaakt naar de crowd.

  2. Wat is de waarde van de informatie?
    De uitdaging is om als belegger de juiste informatie te krijgen. Een platform is slechts een uithangboard dat een vergunning heeft te bemiddelen. Er is geen wettelijke verplichte informatie die moet worden aangeboden door het platform. De geldvrager moet dat doen. Wie zegt dat dit volledig is?

  3. Ratings zeggen niet alles
    Platforms gebruiken tegenwoordig risico-indicatoren, echter zonder een marktstandaard of uniforme benchmark. Een goed begin, maar het zegt weinig. Met name omdat historische data en reële rendementsvoorspellingen vaak niet beschikbaar zijn.

Voer als belegger dus KYP – dat staat voor know your platform - uit. Onderzoek de platforms. De tijd zal leren welke platforms hun werk echt goed doen.

Daarmee bedoelen wij niet alleen platforms met een beperkt aantal defaults in de beleggingen, maar platforms die ook zorgen dat beleggers juist worden geïnformeerd over projecten. En platforms waarbij de geldstromen correct verlopen.

Bastiaan Bloemink werkt als adviseur/jurist bij Charco & Dique Risk Management en Compliance. Ella van Kranenburg is advocaat bij Keijser Van der Velden, een nichekantoor dat zich specialiseert op het gebied van het financiële recht. De informatie in deze column is niet bedoeld als juridisch advies.

Lees meer

  1. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  2. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  3. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  4. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren
  5. ‘Grootste deel crowdfundingplatformen zal dit jaar stoppen’