Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Column

Brexit leidt tot terughoudendheid

Onduidelijkheid over de gevolgen van de Brexit heeft geleid tot minder investeringen in vastgoed.

Onduidelijkheid over de gevolgen van de Brexit heeft geleid tot minder investeringen in vastgoed in de eerste helft van 2016, aldus onderzoeksbureau Real Capital Analytics. In de eerste helft van 2016 daalden de beleggingen in onroerend goed in Europa vergeleken met dezelfde periode in 2015 met 35% tot 107 miljard euro. In Groot-Brittannië was de daling 45% tot een bedrag van 29,5 miljard euro. De daling was hier al in gang gezet voordat er sprake was van een stemming over het al dan niet vertrekken uit de EU. 

In Londen, na New York de tweede locatie qua investeringen, daalde de waarde van de transacties met 52% tot 14 miljard euro. Maar het is niet overal kommer en kwel in Europa. In Zweden werd 39% meer belegd, in Polen 35%. In Zweden was het vooral de kantorenmarkt die het goed deed, maar dat werd vooral veroorzaakt door één zeer grote transactie, namelijk de aanschaf van de Porrporten-portefeuille voor 2,8 miljard euro door de Zweedse belegger Castellum. 

In Nederland werd voor ruim twee miljard euro belegd in vastgoed. Ook hier was sprake van een zeer grote transactie: De Rotterdam in Rotterdam die voor 351 miljoen euro in handen kwam van KFCC uit Korea. Daarnaast waren er nog acht aanschaffingen van kantoren met een waarde van meer dan 100 miljoen  euro elk. Grootste aanschaf in de eerste helft van 2016 in Europa was die van AXA Investment Managers die voor 819 miljoen euro het kantorencomplex Tour First in La Défense in Parijs overnam. Acht van de tien grootste transacties vonden plaats in Groot-Brittannië, met als grootste het kantorenpark Green Park dat voor 563 miljoen euro naar Mapletree Investments ging.

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.

Lees meer

  1. Schulden vastgoedmarkt op recordniveaus
  2. Huizenmarkt koelt verder af. Hier dalen de prijzen het hardst
  3. Gemiddelde huizenprijs sinds augustus met ruim €23.000 gekelderd
  4. ‘Getransformeerd en gecombineerd vastgoed is kansrijk’
  5. Huizenprijzen nog verder gedaald in oktober