Column

Dit zoeken durfkapitalisten in 2016

Private financiers hebben vorig jaar aanzienlijk meer durfkapitaal in start-ups geïnvesteerd. Waar richten zij hun pijlen op in 2016?

Private financiers hebben volgens onderzoek van KPMG en CB Insights in 2015 wereldwijd aanzienlijk meer durfkapitaal in start-ups geïnvesteerd dan in 2014. Waar richten zij hun pijlen op in 2016?

Durfkapitalisten wereldwijd staken afgelopen jaar op jaarbasis 44% meer in start-ups, goed voor een bedrag van maar liefst 128,5 miljard dollar. In 2014 werd nog voor een bedrag van krap 90 miljard dollar in startende ondernemingen gestoken. Vooral de technologiesector bleek interessant, met bijna 80% van de investeringen dat in de branche verdween.

Het laatste kwartaal van 2015 kende echter een kentering: zowel het aantal investeringen als het volume van investeringen van durfkapitalisten liep terug,  wat het gevolg zou zijn van onzekerheid over de wereldwijde economie, de verwachte teruggang van de Chinese economie en de vooruitzichten op een renteverhogen.

Echt waarde toevoegen

Maar dat durfkapitalisten in meer of mindere mate ook in 2016 actief zullen blijven, lijkt een feit. Vooral Europese investeerders laten zich volgens het onderzoek van KPMG en CB Insights minder afremmen door zorgen over de economie.

"Als we kijken naar Europa dan zien we dat veel investeerders hun aandacht al een tijdje richten op bedrijven die een wezenlijke bijdrage kunnen leveren aan de bedrijfsvoering en echte waarde kunnen toevoegen," aldus partner Jeroen Weimer van KPMG Corporate Finance in reactie op het onderzoek.

Waar zullen durfkapitalisten in 2016 hun pijlen op richten?

  1. Unicorns

    Om te beginnen zullen de zogenoemde unicorns, start-ups met een waarde van meer dan een miljard dollar, onverminderd populair blijven onder investeerders. In 2015 groeide het aantal unicorns aanzienlijk. 72 nieuwe bedrijven kregen deze status, aldus Weimer.

    In 2016 zullen bedrijven die streven naar een bepaald netwerkeffect als winnaars uit de bus komen. Het zogenoemde netwerkeffect zorgt ervoor dat een product of dienst meer waarde heeft voor iemand naargelang er meer gebruikers zijn die hetzelfde product of de dienst al gebruiken. Denk aan AirBnB of Uber.

  2. Virtual reality

    Ook virtual reality zal voor investeerders steeds interessanter worden. De VN en de Amerikaanse luchtmacht maken er al gebruik van in hun trainingsprogramma’s en het aantal instanties zal verder groeien, zo is de verwachting. Virtual reality zal in toenemende mate worden toegepast in het onderwijs, in sport of zelfs in retail.

    Zo konden consumenten met een headset van Samsung live aanwezig zijn bij de presentatie van de nieuwe collectie van Tommy Hilfiger. Met de komst van de door het via crowdfunding gefinancierde Oculus in 2016, kan de trend virtual reality dit jaar nog groter worden.

  3. eSports

    De focus op de technologiesector zal in 2016 blijven. Naast virtual reality, zullen de zogenoemde esports, breder gedragen worden. De term staat voor elektronische sporten, waarbij spelers het tegen elkaar opnemen in computerspellen. Nu al gaan er miljoenen om in de sector en binnen een niet al te lange tijd zal het een miljardenindustrie kunnen worden.

    Yahoo besloot zelfs een aparte nieuwssectie in te richten voor verslaggeving over esports. In China en Korea is esports al een mainstreammarkt, daarbuiten is het vooral een niche. Dit kan volgens deskundigen snel veranderen.

De verwachting is dat er voor durfkapitalisten dit jaar genoeg te kiezen valt. Door de opkomst van crowdfunding kunnen start-ups zich makkelijker in de kijker van de investeerder spelen. Maar dat brengt wel het gevaar mee dat u het moeilijker zult krijgen om het kaf van het koren te scheiden.

 

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Lees meer

  1. 2023 was een verloren jaar voor private equity
  2. Zo belegt u in private markten
  3. Private equity doet deals met minder schulden
  4. Waarom startups van de beurs wegblijven
  5. Private equity domineert op de Nederlandse zorgmarkt