Column

Dipje in rendement private equity

Na twaalf positieve maanden, stond de Private Equity Index van State Street in het derde kwartaal 2015 in het rood.

De Private Equity Index van State Street geeft voor het eerst in drie jaar een negatieve uitslag. In Q3 2015 bedroeg deze index -1,37% wat “een abrupt einde aan een ononderbroken reeks van twaalf kwartalen met positieve rendementen betekent,” volgens William Kinlaw, Senior Vice Preisdent bij State Street.

Tot dusver zijn er slechts enkele kwartalen waar de uitslag nog negatiever was: Q3 1998 toen Rusland zijn verplichtingen niet meer nakwam, in Q4 2000 toen de Dotcom zeepbel knapte, in Q3 2008 – Q1 2009 tijdens de financiële crisis, en in Q3 2011 tijdens de eurocrisis.

De Index maakt ten slotte nog onderscheid tussen onder meer de verschillende strategieën (VC, Buyout, etc) en verschillen tussen PE fondsen in de VS, Europa, en emerging markets.

Andere rekenmethode

Wat betreft het tweede: de totstandkoming van de Index is anders dan anders. Private Equity als sector is weinig transparant en het is voor de buitenwereld vaak moeilijk hier informatie over te krijgen. Als bewaarbank heeft State Street 22 biljoen dollar in bewaring van uiteenlopende financiële partijen, waaronder PE-fondsen.

State Street heeft een zeer uitgebreide dataset die 2,3 biljoen dollar aan private equity-investeringen van in totaal ruim 2600 firma’s behelst. De Index komt op basis van deze cash flows tot stand. 

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. 2023 was een verloren jaar voor private equity
  2. Zo belegt u in private markten
  3. Private equity doet deals met minder schulden
  4. Private equity domineert op de Nederlandse zorgmarkt
  5. Waterland: veel incidenten, maar het geld blijft stromen