Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Column

DNB: in 2020 nog 350.000 hypotheken onder water

De huizenprijzen stijgen in 2015, maar ook als dat doorgaat zullen in 2020 nog 350.000 hypotheken onder water staan.

De huizenprijzen stijgen in 2015, maar ook als dat doorgaat zullen in 2020 nog altijd tussen de 250.000 en 350.000 huishoudens met hun hypotheek onder water staan.

Dat zegt De Nederlandsche Bank (DNB) in het halfjaarlijkse Overzicht financiële stabiliteit. Daarbij is ervan uitgegaan dat de woningprijzen de komende jaren met 2 tot 3% per jaar blijven stijgen. Dat komt bij elkaar opgeteld uit op een prijsstijging van tussen de 10 en 16%.

De Nederlandse hypotheekschuld is in totaal meer dan 95% van het bbp. Dat is een van de hoogste ter wereld. Vooral dertigers zijn getroffen. In het eerste kwartaal van dit jaar was de hypotheek voor 61% van de huiseigenaren tussen de 30 en 40 jaar nog hoger dan de waarde van het huis. Als zij moeten verkopen, dan zijn hun financiële buffers over het algemeen niet genoeg om de restschuld te voldoen.

De huizenprijzen stijgen in grote delen van Nederland, vooral in de randstad en de grotere steden. Het herstel op de woningmarkt komt mede door de lage rente. In vergelijking met het dieptepunt van de markt in 2013 zijn de huizenprijzen 6% hoger.

Verreweg het best gaat het in Amsterdam, waar de situatie op de woningmarkt al tekenen van overspanning laat zien. Voor een derde van de woningen die binnen de ring worden verkocht, wordt meer dan de vraagprijs geboden. Aan de randen van Nederland liggen huizenprijzen echter nog altijd onder de top van 2008.

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.

Lees meer

  1. Huizenprijzen stegen in juli met 7,4%