Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

Vastgoedfinanciering door Europese banken in de lift

De bereidheid van banken in Europa om vastgoed te financieren neemt toe, constateert KPMG Real Estate.

De bereidheid van banken in Europa om vastgoed te financieren neemt toe, constateert KPMG Real Estate Advisory.

'Hoewel veel banken nog altijd beschikken over aanzienlijke portefeuilles met niet-renderende vastgoedleningen, is het sentiment duidelijk aan het veranderen,' aldus Frank Mulders van KPMG Real Estate Advisory. Uit het jaarlijkse onderzoek Property Lending van KPMG blijkt dat vooral de belangstelling van banken in Spanje, Italië, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland voor vastgoed dit jaar is toegenomen.

Ruim de helft van de banken in deze landen geeft aan meer oog te hebben voor financiering van onroerend goed dan vorig jaar. Ook een meerderheid van de Nederlandse banken geeft aan meer belangstelling te hebben voor het financieren van vastgoed. De banken verwachten dat hun portefeuilles met vastgoedleningen de komende achttien maanden aanzienlijk zullen groeien.

Verbeterde kapitaalspositie 

In Nederland wordt de toegenomen activiteit op het gebied van vastgoedfinanciering voornamelijk ingegeven door een toename in het investeringsvolume in combinatie met een verbeterde kapitaalspositie van de banken.

"Alternatieve financiers doen bovendien steeds vaker hun intrede op de markt', zegt Sander Grunewald van KPMG Real Estate Advisory." Vooral niet-lokale commerciële banken worden in toenemende mate als belangrijkste concurrenten gezien.

De toegenomen interesse van Nederlandse en vooral buitenlandse partijen in Nederlands vastgoed leidt niet alleen tot dalende opbrengsten. De markt voor de echte toplocaties raakt steeds verder verzadigd. Dat betekent dat de focus van investeerders en financiers steeds verder verschuift naar de secundaire steden en sub-prime locaties in de grote steden.

"Op dit moment is het echter nog niet duidelijk welke extra risico’s banken en investeerders bereid zijn te nemen wanneer zij besluiten te investeren in meer risicovolle objecten. Nederlandse financiers blijken een voorkeur te hebben voor beleggingsobjecten boven nieuw te ontwikkelen vastgoedprojecten. In de afgelopen anderhalf jaar waren beleggingsobjecten goed voor 82% van de totale leningproductie, 18% werd geïnvesteerd in nieuwe projecten."

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.

Lees meer

  1. Schulden vastgoedmarkt op recordniveaus